Ειδήσεις
Τι αλλάζει στην απαλλαγή κληρονομιάς, περισσότεροι δικαιούχοι
Διευρύνεται ο αριθμός των φορολογουμένων που απαλλάσσονται από τον φόρο κληρονομιάς για ακίνητα που περιέρχονται στην κυριότητά τους, σύμφωνα με νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών η οποία ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή.
Με τη διάταξη αυτή, οι όροι απαλλαγής από τον φόρο κληρονομιάς εναρμονίζονται πλήρως με εκείνους που ισχύουν ήδη για την απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας, εξισώνοντας έτσι τη φορολογική μεταχείριση μεταξύ αγοραστών και κληρονόμων.
Η απαλλαγή αφορά ακίνητα που περιέρχονται λόγω θανάτου σε σύζυγο ή τέκνο του κληρονομουμένου, εφόσον αποκτώνται κατά πλήρη κυριότητα είτε εξ ολοκλήρου είτε κατά ποσοστό εξ αδιαιρέτου.
Προϋπόθεση αποτελεί ο δικαιούχος –ή ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα του– να μην κατέχουν ήδη ακίνητο που να καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες. Η νομοθεσία προβλέπει ως όριο για τις στεγαστικές ανάγκες επιφάνεια κατοικίας έως 70 τ.μ., ή 90 τ.μ. για άτομα με αναπηρία 67% και άνω, με δυνατότητα προσαύξησης ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών ή την ύπαρξη προστατευόμενων μελών με αναπηρία.
Παραδείγματα
• Ένας άγαμος φορολογούμενος, χωρίς δική του κατοικία, κληρονομεί από τον πατέρα του ένα διαμέρισμα 65 τ.μ. στην Αθήνα. Εφόσον το διαμέρισμα δεν υπερβαίνει τα 70 τ.μ. που θεωρούνται επαρκή για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών ενός ατόμου χωρίς αναπηρία και χωρίς παιδιά, ο φορολογούμενος απαλλάσσεται πλήρως από τον φόρο κληρονομιάς.
• Ένας φορολογούμενος που έχει στην κυριότητά του διαμέρισμα 80 τ.μ. κληρονομεί από τη μητέρα του μονοκατοικία 100 τ.μ. σε άλλη περιοχή. Αν και δεν διαμένει στην πρώτη κατοικία, το γεγονός ότι κατέχει ακίνητο που επαρκεί για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών σημαίνει πως δεν δικαιούται απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς για το νέο ακίνητο.
• Οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά, εκ των οποίων το ένα έχει αναπηρία άνω του 67%, κληρονομεί ακίνητο 160 τ.μ. Ο υπολογισμός των στεγαστικών αναγκών γίνεται ως εξής: 70 τ.μ. (βασικό όριο) + 25 τ.μ. για το πρώτο παιδί + 30 τ.μ. για το δεύτερο παιδί + 45 τ.μ. (λόγω αναπηρίας του προστατευόμενου τέκνου) = 170 τ.μ.. Το ακίνητο των 160 τ.μ. δεν υπερβαίνει το όριο, συνεπώς ισχύει η απαλλαγή.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις4 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα10 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα10 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας10 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός7 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων7 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν