Connect with us

Ειδήσεις

Προς κατάργηση τα τρόλεϊ στην Αθήνα

Published

on

Προς κατάργηση τα τρόλεϊ στην Αθήνα σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Μεταφορών.

Σε τροχιά οριστικής κατάργησης φαίνεται να μπαίνει το δίκτυο των τρόλεϊ στην Αθήνα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη. Η σταδιακή απόσυρση αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, με τις πρώτες κινήσεις να περιλαμβάνουν την αφαίρεση των εναέριων καλωδίων από κεντρικές αρτηρίες (Πανεπιστημίου, Σταδίου) και την αντικατάσταση συγκεκριμένων γραμμών με ηλεκτρικά λεωφορεία.

Σύμφωνα με το athenstransport, η νέα στρατηγική έρχεται σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενες ανακοινώσεις συγκοινωνιακών φορέων, που έκαναν λόγο για ενίσχυση του στόλου μέσω αγοράς σύγχρονων τρόλεϊ τεχνολογίας “in motion charging” και συντήρησης παλαιότερων οχημάτων.

Παρότι ο υπουργός επικαλείται λόγους αισθητικής και οικονομικής βιωσιμότητας για την απόφαση, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί συγκεκριμένα στοιχεία ή μελέτες που να την τεκμηριώνουν. Αντιθέτως, πρόσφατη μελέτη του ΟΑΣΑ για τον μετασχηματισμό του δικτύου παραμένει αδημοσίευτη, ενώ οι συγκοινωνιακοί φορείς (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ) δεν έχουν λάβει επίσημη ενημέρωση.

Αξιοσημείωτο είναι πως μέχρι πρόσφατα, οι ίδιοι φορείς στήριζαν την αναβάθμιση των τρόλεϊ μέσω νέων προμηθειών και συντήρησης του υπάρχοντος στόλου, παρά τη μακροχρόνια υποβάθμιση του μέσου λόγω οικονομικής κρίσης, ελλείψεων προσωπικού και αδιαφορίας.

Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται, καθώς η σχεδιαζόμενη κατάργηση θυμίζει την αποξήλωση του παλιού δικτύου τραμ της Αθήνας τη δεκαετία του ’50. Ειδικοί εκφράζουν ανησυχία ότι η απομάκρυνση των τρόλεϊ, ενός μέσου φιλικού στο περιβάλλον και με σημαντικές προοπτικές ανανέωσης, προχωρά χωρίς επαρκή μελέτη και κοινωνικό διάλογο.

Ενδεικτικά, πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ενισχύουν σήμερα τα δίκτυα τρόλεϊ τους, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις, γεγονός που αποδυναμώνει το επιχείρημα περί «ξεπερασμένου μέσου». Η περίπτωση της Αθήνας, ωστόσο, καταδεικνύει τη διαχρονική αμέλεια απέναντι στα δημόσια μέσα μεταφοράς – και δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για ένα ακόμη ιστορικό λάθος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ