Ειδήσεις
Ο πόλεμος Ισραήλ – Ιράν στο επίκεντρο του Eurogroup

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN). Στο επίκεντρο των εργασιών θα βρεθεί η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή, με ιδιαίτερη έμφαση στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις του απειλούν να προκαλέσουν νέο κύμα αστάθειας στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στις τιμές της ενέργειας και στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ θα επιχειρήσουν να συντονίσουν τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την αποκλιμάκωση του κόστους. Παράλληλα, θα εξετάσουν τον συνεχιζόμενο οικονομικό αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα συζητήσουν την περαιτέρω στήριξη προς το Κίεβο, τόσο σε οικονομικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο.
Κατά τις συνεδριάσεις θα τεθεί και το ζήτημα της εισαγωγής του ψηφιακού ευρώ, ενώ οι υπουργοί θα συζητήσουν και τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου του Eurogroup. Επίσης, θα εξεταστούν οι τελευταίες δημοσιονομικές εξελίξεις στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης με βάση τις εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και τα εσωτερικά εμπόδια στον ανταγωνισμό.
Στο πλαίσιο του αυριανού ECOFIN, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την έκθεση προόδου για την Τελωνειακή Ένωση, με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών και την ενίσχυση της είσπραξης δασμών και φόρων. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί η Εαρινή Δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2025, με συστάσεις ανά χώρα, ενώ θα εξεταστεί και η έγκριση των αναθεωρημένων σχεδίων ανάκαμψης για την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία και τη Σλοβενία.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και η επικείμενη διεύρυνση της ζώνης του ευρώ, με τη Βουλγαρία να ετοιμάζεται για την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος. Ο κ. Πιερρακάκης θα συμμετάσχει επίσης στις ετήσιες συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB).
Στο περιθώριο των εργασιών, ο υπουργός θα έχει σειρά διμερών επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του, ενισχύοντας τον διάλογο για την οικονομική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια περίοδο έντονης διεθνούς αβεβαιότητας.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα10 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα10 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας9 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός6 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων6 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν