Ειδήσεις
Με αργούς ρυθμούς προχωρά το «Σπίτι μου 2» – Στο 43,5% η απορρόφηση πόρων
Αργή πρόοδος καταγράφεται στην υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ», καθώς μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί δάνεια συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το 43,5% του συνολικού προϋπολογισμού των 2 δισ. ευρώ. Περίπου 7.300 δικαιούχοι έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο για την πλήρη απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο του 2025, πολύ νωρίτερα από το καταληκτικό όριο του Αυγούστου 2026. Όπως εξήγησε, η ταχύτητα των εγκρίσεων είναι αυξημένη σε σχέση με την πρώτη φάση του προγράμματος, και προς το παρόν δεν κρίνεται απαραίτητη καμία αλλαγή στους όρους, όπως για παράδειγμα στην υποχρέωση προσκόμισης της ηλεκτρονικής ταυτότητας του ακινήτου.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα υποδηλώνει ότι οι δικαιούχοι έχουν ήδη εντοπίσει ακίνητο που πληροί τις προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η τακτοποιημένη πολεοδομική και τεχνική του κατάσταση. Αν και η απορρόφηση των κονδυλίων προχωρά ταχύτατα, οι εκταμιεύσεις παραμένουν περιορισμένες, μην ξεπερνώντας τα 30 εκατ. ευρώ. Αιτία είναι οι καθυστερήσεις στη σύναψη των συμβολαίων μεταξύ αγοραστών και πωλητών, που θέτουν εν κινδύνω τη χρονική προθεσμία των τριών μηνών για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 58% των αιτήσεων προέρχεται από νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα μεταξύ 12.000 και 24.000 ευρώ, ενώ το μέσο εισόδημα όσων έχουν ήδη λάβει έγκριση φθάνει τις 21.000 ευρώ. Η πλειονότητα των δανειοληπτών ανήκει σε ηλικιακή κατηγορία άνω των 37 ετών (57%) και είναι έγγαμοι (60%).
Η μέση εμπορική αξία των κατοικιών που επιλέγονται ανέρχεται στις 150.000 ευρώ, με μέσο εμβαδόν τα 89 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το μέσο ύψος του δανείου που εγκρίνεται είναι στις 120.000 ευρώ. Από γεωγραφικής άποψης, η μεγαλύτερη συγκέντρωση εγκρίσεων παρατηρείται στην Αττική με 2.713 περιπτώσεις, ακολουθούμενη από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (555), τη Θεσσαλία (514), τη Δυτική Ελλάδα (410) και το Νότιο Αιγαίο (81).
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις5 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα11 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα11 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας10 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός7 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων7 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν