Connect with us

Ειδήσεις

Καύσωνας: 6 τροφές που απειλούν την υγεία – Τι ισχύει για την πρωτεΐνη

Published

on

Η λίστα με τις 6 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε σε περιόδους καύσωνα και τι πρέπει να προσέχετε στην κατανάλωση πρωτεΐνης.

Σε περιόδους καύσωνα, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που καλό είναι να αποφεύγουμε γιατί μπορεί να μας προκαλέσουν δυσφορία ενώ παράλληλα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και με την κατανάλωση πρωτεΐνης καθώς οι θερμοκρασιακές συνθήκες απαιτούν προσεκτικές κινήσεις. Σε γενικές γραμμές όταν κάνει ζέστη πρέπει να αποφεύγουμε τα «βαριά» φαγητά καθώς δυσκολεύουν την πέψη και μπορεί να μας κάνουν να νιώσουμε άσχημα τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και το βράδυ.

Αντίθετα, πρέπει να προτιμά τρόφιμα πλούσια σε νερό, όπως το καρπούζι, το πεπόνι, φρούτα και λαχανικά, αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, τα πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν καροτένια βοηθούν να προστατευτούμε από τον ήλιο — κάτι πολύ σημαντικό τις μέρες του καύσωνα.

Για να είμαστε πιο δροσεροί, ενυδατωμένοι και δυνατοί ακόμα και στις πιο ζεστές μέρες του χρόνου, αυτές του καύσωνα, ακολουθεί η λίστα με τις τροφές που απαγορεύονται δια ροπάλου όταν ο υδράργυρος χτυπά επίμονα 40αρια.

Καυτερά

Τα καυτερά φαγητά αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, προκαλώντας έντονη εφίδρωση και δυσφορία στις πολύ ζεστές μέρες. Επιπλέον, μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι και να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα όταν το σώμα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση καταπόνησης.

Ποτά με καφεΐνη (καφές, ενεργειακά ποτά)

Η καφεΐνη έχει διουρητική δράση, που σημαίνει ότι αυξάνει την ανάγκη για ούρηση και μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Σε περίοδο καύσωνα, η κατανάλωση καφέ ή ενεργειακών ποτών μπορεί να σας αφήσει κουρασμένους, ανήσυχους και πιο επιρρεπείς σε εξάντληση από τη ζέστη.

Τηγανητά και λιπαρά

Τα λιπαρά και τηγανητά είναι δύσκολα στην πέψη, αυξάνοντας τον εσωτερικό φόρτο εργασίας του οργανισμού και τη θερμοκρασία του σώματος. Μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε βαρύτητα και φούσκωμα, καθιστώντας τις ζεστές μέρες ακόμα πιο κουραστικές.

Κρέατα υψηλής πρωτεΐνης

Τα κόκκινα κρέατα χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για να χωνευτούν, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του σώματος και επιβαρύνοντας την αφυδάτωση, ειδικά όταν ο οργανισμός δυσκολεύεται να κρατηθεί δροσερός.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Η κατανάλωση πολλής ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και ταυτόχρονα αφυδάτωση. Παρότι δίνουν γρήγορη ενέργεια, μπορεί να ακολουθήσει πτώση της ενέργειας, κόπωση και δυσφορία σε ζεστό καιρό.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία και επιταχύνει την αφυδάτωση. Ακόμα κι αν σερβίρεται παγωμένο, αυξάνει τον κίνδυνο θερμοπληξίας και καλό είναι να περιορίζεται τις πολύ ζεστές μέρες.

Καύσωνας και πρωτεΐνη: Τι ισχύει όταν η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο

Οι ειδικοί της διατροφής τονίζουν ότι σε συνθήκες καύσωνα θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με την ποσότητα και το είδος πρωτεΐνης που καταναλώνουμε για να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Σε γενικές γραμμές πρέπει να την αποφεύγουμε την πρωτεΐνη που ανεβάζει το μεταβολικό ρυθμό, με αποτέλεσμα το σώμα να υπερθερμαίνεται και να επιλέγουμε πιο εύπεπτες πηγές κατά προτίμηση φυτικές όταν ο υδράργυρος παίρνει την ανιούσα. Η πρωτεΐνη στα αυγά είναι κατά 97% εύπεπτη, αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό αυτό και στα ψάρια (ειδικά στα πελαγίσια, που δεν έχουν τόσο συγκεντρωμένο λίπος στο σώμα τους), ενώ από την κατηγορία των φυτικών προϊόντων οι καλύτερες –και πιο βολικές για τη ζέστη– πηγές πρωτεΐνης είναι τα φρέσκα όσπρια και το τόφου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ