Ειδήσεις
Η Αρκτική ανεβάζει θερμοκρασία τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο
Η θερμοκρασία στην περιοχή της Αρκτικής ανεβαίνει πολύ ταχύτερα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, από ό,τι εκτιμούσαν έως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μία νέα σκανδιναβική μελέτη.
Αυτό δείχνει ότι τελικά η Αρκτική είναι πιο ευαίσθητη και ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή και ότι το φαινόμενο στην εν λόγω περιοχή συστηματικά έχει υποτιμηθεί από τα έως τώρα κλιματικά μοντέλα.
Οι ερευνητές από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, με επικεφαλής τον Μίκα Ραντάνεν του Φινλανδικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου στο Ελσίνκι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Περιβάλλοντος «Communications Earth & Environment», ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 1979-2021 για την περιοχή εντός του Αρκτικού Κύκλου (που ορίστηκε ως Αρκτική).
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα μεγάλο μέρος του Αρκτικού Ωκεανού ανέβαζε θερμοκρασία με μέσο ρυθμό 0,75 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία, τουλάχιστον με τετραπλάσια ταχύτητα σε σχέση με την υπόλοιπη Γη.
Προηγούμενες μελέτες εκτιμούσαν ότι η θερμοκρασία στην Αρκτική αυξανόταν με διπλάσιο έως τριπλάσιο ρυθμό συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο.
Μάλιστα, στον ευρασιατικό τομέα του Αρκτικού Ωκεανού, κοντά στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ και Νοβάγια Ζέμλια και στη θάλασσα Μπάρεντς, η άνοδος της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, βρέθηκε να φτάνει έως τον 1,25 βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία, επτά φορές ταχύτερα από τον μέσο παγκόσμιο όρο.
Η Αρκτική ανεβάζει ολοένα ταχύτερα θερμοκρασία όσο αυξάνεται η απώλεια των πάγων της.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι τα κλιματικά μοντέλα έχουν γενικά υποτιμήσει την άνοδο της θερμοκρασίας στην Αρκτική και τονίζουν την ανάγκη να μελετηθούν περισσότερο οι μηχανισμοί που εξηγούν το φαινόμενο στην περιοχή.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Αλίμου1 μήνα ago
Άλιμος: Τα δύο σημεία που θα τοποθετηθούν κάμερες της τροχαίας
-
Βριλησσίων5 έτη ago
Δήμος Βριλησσίων: Άγνωστοι βανδάλισαν το Θέατρο Νταμάρι-Αλίκη Βουγιουκλάκη
-
Κεντρικό Θέμα3 εβδομάδες ago
Διορισμοί εκπαιδευτικών 2025: Πότε και πώς ανακοινώνονται τα ονόματα
-
Ειδήσεις6 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
ΟΠΣΥΔ: Άνοιξε η πλατφόρμα για δηλώσεις περιοχών από αναπληρωτές, ΕΕΠ και ΕΒΠ – Αναλυτικές οδηγίες
-
Κεντρικό Θέμα2 εβδομάδες ago
ΕΕΤΑΑ: Σήμερα τα αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς
-
Κεντρικό Θέμα5 ημέρες ago
ΕΣΠΑ: Σήμερα τα αποτελέσματα ΕΕΤΑΑ για παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ – Η διαδικασία εγγραφής