Connect with us

Ειδήσεις

Η Αθήνα «τρέμει» τον Κορινθιακό – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Published

on

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ στον Κορινθιακό.

Η «ηρεμία» που επικρατεί στον Κορινθιακό κόλπο, μετά τη δόνηση των 4,8 Ρίχτερ, δυσκολεύει τους σεισμολόγους, καθώς δεν έχουν στα χέρια τους επαρκή στοιχεία προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:06 της Τρίτης και το επίκεντρο ήταν 13 χιλιόμετρα νοτιανατολικά του Γαλαξιδίου, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή και σε περιοχές της Αττικής.

Αυτή η δόνηση δεν ακολουθήθηκε από σημαντικούς μετασεισμούς, καθώς έγιναν μόλις πέντε, πάρα πολύ μικροί, επεσήμανε ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Το βασικότερο από τα στοιχεία που εκτιμούμε για την εξέλιξη του φαινομένου είναι η μετασεισμική ακολουθία. Εκεί όπου ουσιαστικά δεν υπάρχει, δεν είναι εύκολο να βγάλουμε συμπεράσματα ως προς την εξέλιξη», εξήγησε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι είναι ακόμα νωρίς να εκτιμηθεί αν η δόνηση των 4,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

«Το 2020-22 στην ίδια περιοχή είχαμε μία άλλη δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ, η οποία επίσης ήταν με πολύ ήπια μετασεισμική ακολουθία. Δεν αποκλείεται δηλαδή να προχωρήσουμε όπως αυτό. Ωστόσο, 15 χλμ. δυτικότερα είχαμε έναν σεισμό 5,4 Ρίχτερ, που είχε προσεισμούς και αρκετούς μετασεισμούς. Τα στοιχεία που έχουμε αυτή την ώρα δεν είναι επαρκή στο να αξιολογήσουμε με ασφάλεια την κατάσταση. Δεν είναι ότι υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, αλλά δεν έχουμε επαρκή στοιχεία», επεσήμανε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα στοιχεία που έχουν και εκείνα που δεν έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, για τη συγκεκριμένη σεισμική δόνηση στον Κορινθιακό κόλπο.

«Έχει πολύ μεγάλο δυναμικό η περιοχή, έχει δώσει σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ. Τα μόνα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι το δυναμικό που υπάρχει, η συμπεριφορά κάποιων προηγούμενων σεισμών, όσον αφορά το ιστορικό της περιοχής και τον μηχανισμό γένεσης. Δηλαδή ότι πρόκειται για ρήγμα ανατολή- δύση που έχει δώσει τον σεισμό, αλλά πρακτικά και εκεί δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε με μεγάλη ασφάλεια αν είναι μια δομή προς νότο ή προς βορρά, που έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και άλλη επικινδυνότητα», κατέληξε.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ