Ειδήσεις
Επίδομα θέρμανσης 2025: Όλα έτοιμα για την 2η μεγάλη πληρωμή

Η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης 2025, η οποία αντιστοιχούσε στο 60% της συνολικής ενίσχυσης, είχε ήδη καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στις 23 Δεκεμβρίου 2024.
Η καταβολή της δεύτερης δόσης του επιδόματος θέρμανσης προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί έως τις 30 Μαΐου 2025, και αφορά καταναλώσεις καυσίμων που έγιναν από την 1η Οκτωβρίου 2024 έως και την 31η Μαρτίου 2025.
Επίδομα θέρμανσης 2025: Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
Για τους περισσότερους δικαιούχους τα ποσά θα κυμαίνονται από 100 έως 800 ευρώ. Πιο αναλυτικά, η κοινή απόφαση των υπουργών και των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας-Οικονομικών και Περιβάλλοντος, που εκδόθηκε χθες, προβλέπει τα εξής για την περίοδο 2024-2025:
1. Το επίδομα θέρμανσης θα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης ή ηλεκτρική ενέργεια και πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
2. Το επίδομα θα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.
Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης, ο οποίος ονομάζεται πλέον «κλιματικός συντελεστής», να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.
Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 25.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος «κλιματικός συντελεστής» να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.
Από τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για κατανάλωση καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) εξαιρούνται όλοι οι οικισμοί που περιλαμβάνονται στις μητροπολιτικές περιοχές Αθηνών- Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, καθώς και οι οικισμοί που περιλαμβάνονται στον Δήμο Ιωαννίνων.
Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.
Τι καλύπτει η ενίσχυση
Το επίδομα απευθύνεται σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν διάφορους τύπους θέρμανσης. Αναλυτικά, η επιδότηση καλύπτει αγορές για:
- Πετρέλαιο θέρμανσης
- Μπλε κηροζίνη
- Φυσικό αέριο
- Υγραέριο
- Καυσόξυλα
- Πέλετ και άλλες μορφές βιομάζας
- Θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης
- Ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δόση, η οποία αντιστοιχούσε στο 60% της συνολικής ενίσχυσης, είχε ήδη καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων στις 23 Δεκεμβρίου 2024.
Ποιοι δεν πληρούν τα κριτήρια
Ορισμένες ομάδες εξαιρούνται από την ενίσχυση. Συγκεκριμένα:
- Φιλοξενούμενοι ή εξαρτώμενα μέλη που δηλώνονται στο Ε1.
- Άτομα με πολυτελή χαρακτηριστικά διαβίωσης, όπως κατοχή άνω των δύο ΙΧ ή επαγγελματική στέγη.
- Νομικά πρόσωπα και κάτοικοι εξωτερικού, βάσει φορολογικής δήλωσης.
- Δικαιούχοι του ΚΟΤ, εφόσον υποβάλουν αίτηση για επίδομα με χρήση ηλεκτρικής θέρμανσης.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας8 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός5 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων5 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν