Ειδήσεις
Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές και το πορτοκαλί τιμολόγιο ρεύματος
Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και το πορτοκαλί τιμολόγιο, όπως εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 fm.
Όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης οι επιχειρήσεις έχουν σε μεγάλο κομμάτι περάσει στους έξυπνους μετρητές αλλά δεν έχουν ακόμη μπει ακόμη στο δυναμικό τιμολόγιο, στο λεγόμενο πορτοκαλί, το οποίο «θα το επιταχύνουμε και θα έχουν τη δυνατότητα πολύ γρήγορα να το αξιοποιήσουν. Σε λίγους μήνες έρχεται το πορτοκαλί τιμολόγιο. Αυτό αφορά περίπου το 45% της ενέργειας που καταναλώνουμε, η υψηλή τάση έχει ήδη τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνεται. Ταυτόχρονα τελείωσε επιτέλους ο διαγωνισμός μετά από προσφυγές που καθυστέρησαν 1-2 χρόνια την υλοποίηση του προγράμματος, και αρχίζει η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών μαζικά και θα έχουμε πια εκατοντάδες χιλιάδες μετρητές να εγκαθίστανται κάθε εξάμηνο. Έχουμε όμως πολλά εκατομμύρια νοικοκυριά, πολλά εκατομμύρια συνδέσεις συνεπώς θα μας πάρει κάποια χρόνια αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης δηλαδή πάνω από το 50% της ζήτησης, θα έχει καλυφθεί με δυναμικό τιμολόγιο μέχρι το τέλος του χρόνου».
Ερωτηθείς τι θα σημαίνει για το κάθε νοικοκυριό η επάρκεια ρεύματος από την πράσινη ενέργεια επεσήμανε: «Το βασικό όφελος που θα έχει ο καταναλωτής είναι πολύ φθηνή ενέργεια την οποία θα χρειαστούμε και για την αντιμετώπιση των άλλων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής από την λειψυδρία για την οποία θα πρέπει να έχουμε αφαλατώσεις μέχρι τη ζέστη για την οποία θα πρέπει να έχουμε κλιματισμό. Και ταυτόχρονα μια πολύ πιο ανταγωνιστική οικονομία διότι καθότι θα υποκαθιστούμε τα ορυκτά καύσιμα με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια θα μειώνουμε τη εξάρτησή μας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που είναι εισαγόμενα καύσιμα και θα τα αντικαθιστούμε με εγχώρια παραγωγή. Αποκτούμε δηλαδή ενεργειακή αυτάρκεις , γινόμαστε λιγότερο ευάλωτοι στις ενεργειακές κρίσεις και έχουμε φθηνότερη ενέργεια.
Αυτή τη στιγμή έχουμε τριπλασιάσει σε σχέση με το ’19 τις επενδύσεις στο δίκτυο. Ασφαλώς χρειάζονται επενδύσεις μόνο που θα πρέπει να έχουμε ένα timing γιατί πρέπει να θυμόμαστε και τη ζήτηση γιατί να μπουν πρόσθετες ΑΠΕ αν δεν υπάρχει ζήτηση τι θα την κάνουμε την ενέργεια; Αν δεν υπάρχει ζήτηση, αν δηλαδή έχουμε περισσότερες ΑΠΕ από ότι η ζήτηση τότε δύο πράγματα θα συμβούν, είτε θα πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής είτε θα πρέπει να πληρώσει ο φορολογούμενος γιατί η ενέργεια θα χαθεί».
[banner id=”260948″]
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Αλίμου3 εβδομάδες ago
Άλιμος: Τα δύο σημεία που θα τοποθετηθούν κάμερες της τροχαίας
-
Κεντρικό Θέμα6 ημέρες ago
Διορισμοί εκπαιδευτικών 2025: Πότε και πώς ανακοινώνονται τα ονόματα
-
Ειδήσεις6 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Βριλησσίων5 έτη ago
Δήμος Βριλησσίων: Άγνωστοι βανδάλισαν το Θέατρο Νταμάρι-Αλίκη Βουγιουκλάκη
-
Κεντρικό Θέμα3 ημέρες ago
ΕΕΤΑΑ: Σήμερα τα αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς
-
Κεντρικό Θέμα12 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα12 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός