Connect with us

Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας

Συμμετοχή του 8ου Δημοτικού Νέας Φιλαδέλφειας στο πρόγραμμα Erasmus+ “LiveLobal”

Published

on

Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας συμμετείχε στις 16 έως 19 Μαΐου 2025 στην εναρκτήρια συνάντηση – kick-off meeting του ευρωπαϊκού προγράμματος «To a Liveable Environment from Local to Global» (Erasmus+ 2024-2-TR01-KA210-SCH-000280839), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σιλεσίας στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπαιδευτικά ιδρύματα και οργανισμοί από τέσσερις χώρες: από την Ελλάδα το 8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας (με εκπρόσωπο την εκπαιδευτικό Πληροφορικής κα Σκιαδά Σταυρούλα), από την Πολωνία το Children’s University of Silesia, από την Τουρκία το Giresun Science and Art Center και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Life and Environment Academy, καθώς και από τη Ρουμανία το Επαγγελματικό Λύκειο “St. Antim Ivireanu”.

Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου προγράμματος έγινε παρουσίαση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε χώρας και αναλυτικός σχεδιασμός των δράσεων και των καθηκόντων του έργου. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το πολωνικό εκπαιδευτικό σύστημα και γνώρισαν περιβαλλοντικά προγράμματα (Climatic Katowice και Valley of happiness) που υλοποιούνται στη χώρα. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Children’s University of Silesia, όπου οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν διαλέξεις και συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια με θέμα το πείραμα ως διδακτικό εργαλείο.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η διάλεξη του καθηγητή P. Skubała με τίτλο «Τι είδους κλιματική και περιβαλλοντική εκπαίδευση χρειαζόμαστε;», ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν επίσης εργαστήρια σε σχολείο της περιοχής Katowice Murcki με οικολογικό περιεχόμενο.

Τα αποτελέσματα της δράσης περιλάμβαναν τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των εταίρων και τη δημιουργία του πλαισίου για αποτελεσματική συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας του έργου. Έγινε ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών γύρω από έργα και δράσεις που υλοποιούνται σε κάθε χώρα, καταγραφή των προσδοκιών των εκπαιδευτικών και ειδικών από κάθε ίδρυμα, συλλογή καλών πρακτικών που σχετίζονται με τους στόχους του έργου, καθώς και σχεδιασμός παραδοτέων και παραδειγμάτων εφαρμογής στο αναλυτικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η υλοποίηση κοινών δράσεων μέσω της πλατφόρμας eTwinning και οργάνωση σεμιναρίων για τη διάχυση καλών πρακτικών σε τοπικό επίπεδο.

Η συμμετοχή του 8ου Δημοτικού Νέας Φιλαδέλφειας (το πρώτο δημοτικό σχολείο στο Δήμο Φιλαδέλφειας/Χαλκηδόνας που συμμετέχει σε έργο Erasmus+) ενισχύει τον διεθνή προσανατολισμό του, καλλιεργεί την οικολογική συνείδηση των μαθητών και ανοίγει τον δρόμο για δημιουργικές συνέργειες με στόχο ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ