Ηρακλείου Αττικής
Η μαγεία του βιβλίου στα σχολεία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής
- «Βιβλιοσκώληκες 2025»
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Αττικής ολοκλήρωσε το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας «Βιβλιοσκώληκες», που φέτος ξεκίνησε πιλοτικά στα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής, συμμετέχοντας στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών Βιβλιοσκώληκες που δημιούργησαν οι Βιβλιοθήκες Δήμου Καλαμαριάς, οι οποίες λειτούργησαν το πρόγραμμα για 6η συνεχή χρονιά.
Στόχος του προγράμματος η καλλιέργεια της αναγνωστικής κουλτούρας των παιδιών και η ίση πρόσβασή τους στα βιβλία.
Το πρόγραμμα έχει χαρακτήρα συμμετοχικό και όχι ανταγωνιστικό και αγκαλιάστηκε για 1η χρονιά στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής με ενθουσιασμό από κάποιους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Μέσα σε τέσσερις μήνες, 90 μαθητές από 5 μόνο Δημοτικά Σχολεία, πήραν μέρος με 11 επιλεγμένες τάξεις, αποδεικνύοντας την ευελιξία του προγράμματος και τη διάθεσή τους να ενισχύσουν τη φιλαναγνωσία, διαβάζοντας πάνω από 400 βιβλία.
Και η φετινή διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη του ΟΣΔΕΛ και της βιβλιογραφικής βάσης bookpoint.gr, που αποτέλεσε βασικό εργαλείο του προγράμματος.
Η πλατφόρμα bookpoint.gr/bookworms, ειδικά σχεδιασμένη από τον ΟΣΔΕΛ, δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργούν προσωπικά ψηφιακά ημερολόγια αναγνώσεων, να καταγράφουν τα βιβλία που διάβασαν, να αξιολογούν και να σχολιάζουν τις αναγνώσεις τους. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί έχουν πρόσβαση στις αναγνώσεις των μαθητών, ενισχύοντας τη συνεργασία σχολείου και βιβλιοθήκης.
Τα οφέλη του προγράμματος για τα παιδιά:
- Συστηματική επαφή με ποιοτικά βιβλία.
- Απόκτηση κάρτας αναγνώστη και πρώτη γνωριμία με τη βιβλιοθήκη.
- Δημιουργία οικογενειακής ρουτίνας διαβάσματος.
- Ανάπτυξη αναγνωστικού κριτηρίου.
- Συζήτηση για τα βιβλία στην τάξη.
- Σχολιάζουν και αξιολογούν τις αναγνώσεις τους στη διαδικτυακή εφαρμογή bookpoint.gr/bookworms.
Μετά τη λήξη του προγράμματος, μοιράστηκαν στους μαθητές ονομαστικοί έπαινοι συμμετοχής, καθώς και στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν με την τάξη τους ως εξής:
Τιμητικός έπαινος απονεμήθηκε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής που ήρθε πρώτο με τις αναγνώσεις των βιβλίων. Τους επαίνους μοίρασε η Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης Φρόσω Παυλίδου, η οποία συνεχάρη θερμά τον εκπαιδευτικό κ. Σαμαρά και τους μικρούς αναγνώστες για τη συμμετοχή και την αγάπη τους για τα βιβλία.
Επίσης στο 13ο Δημοτικό παρέλαβαν τους επαίνους από τη Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης, οι εκπαιδευτικοί Χαρά Βεκρή και Γεωργία Ανδρακάκου και μοιράστηκαν στους συμμετέχοντες μαθητές με πολύ χαρά!
Επιπλέον λιτή και όμορφη εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί για τους μαθητές της Β΄ και Ε΄ τάξης του 14ου Δημοτικού Σχολείου, που μίλησαν για τα οφέλη της ανάγνωσης των παιδικών βιβλίων αλλά και για τις εντυπώσεις τους από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Η δράση ολοκληρώθηκε με τους Επαίνους Συμμετοχής για κάθε μαθητή από την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Εύη Κουλούρη και από την Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης με πολλή αγάπη, αναφέροντας το σημαντικό ρόλο της Βιβλιοθήκης στην υλοποίηση του προγράμματος φιλαναγνωσίας “Βιβλιοσκώληκες”, το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία μιας και οι μικροί μαθητές εντάχθηκαν σε αυτό, σε μεγάλο ποσοστό και το σημαντικότερο εγράφησαν και μέλη της.
Η εφαρμογή bookpoint.gr/bookworms είναι ευγενική χορηγία προς όλες τις Βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Η επαφή των παιδιών από μικρή ηλικία, με την ανάγνωση και το βιβλίο μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και την πρόοδό τους σε προσωπικό, εκπαιδευτικό αλλά και, μετέπειτα, επαγγελματικό επίπεδο, σύμφωνα με έρευνα που υλοποίησε ο ΟΣΔΕΛ το 2022.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Αλίμου1 μήνα ago
Άλιμος: Τα δύο σημεία που θα τοποθετηθούν κάμερες της τροχαίας
-
Βριλησσίων5 έτη ago
Δήμος Βριλησσίων: Άγνωστοι βανδάλισαν το Θέατρο Νταμάρι-Αλίκη Βουγιουκλάκη
-
Κεντρικό Θέμα3 εβδομάδες ago
Διορισμοί εκπαιδευτικών 2025: Πότε και πώς ανακοινώνονται τα ονόματα
-
Ειδήσεις6 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
ΟΠΣΥΔ: Άνοιξε η πλατφόρμα για δηλώσεις περιοχών από αναπληρωτές, ΕΕΠ και ΕΒΠ – Αναλυτικές οδηγίες
-
Κεντρικό Θέμα5 ημέρες ago
ΕΣΠΑ: Σήμερα τα αποτελέσματα ΕΕΤΑΑ για παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ – Η διαδικασία εγγραφής
-
Κεντρικό Θέμα2 εβδομάδες ago
ΕΕΤΑΑ: Σήμερα τα αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς