Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, 2026
13.1 C
Athens
Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, 2026

    Θωρακίζονται οι οικισμοί της Αγίας Παρασκευής με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Ολοκληρώνεται η δράσης της Πολιτικής Προστασίας Αγίας Παρασκευής για τη «Δημιουργία Περιμετρικών Ζωνών 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών & δασικών εκτάσεων”.

    Ο κύριος στόχος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας είναι να συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη πυροπροστασία των οικισμών του Δήμου της Αγίας Παρασκευής, δεδομένης της γειτνίασης αυτών με δάσος ή δασική έκταση.

    Για τον σκοπό αυτό κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία ζωνών καθαρισμών, από συνδυασμό στεγασμένης και ψιλής αντιπυρικής ζώνης αποτελώντας αυτές μέρος προ κατασταλτικού σχεδίου, επιτυγχάνοντας τη διάσπαση της συνέχειας της δασικής βλάστησης, επιβραδύνοντας ή και αποτρέποντας κατά τόπους την εξάπλωση της πυρκαγιάς, συμβάλλοντας στην κατάσβεση αυτής.

    Η ανωτέρω επέμβαση αποτελεί μια επέμβαση με ιδιαίτερη συμβολή σε όλη τη διαδικασία μείωσης και καταστολής της πυρκαγιάς δεδομένου ότι:

    •  Οι στεγασμένες αντιπυρικές ζώνες ή οι αντιπυρικές ζώνες με καθαρισμούς και αραιώσεις αποτελούν τις ζώνες οι οποίες συμβάλουν στην παρεμπόδιση της έρπουσας πυρκαγιάς με σκοπό την αποφυγή μετάδοσης αυτής στην κόμη του ανωρόφου.
    • Οι ψιλές αντιπυρικές ζώνες πέριξ και πλησίον των οικισμών του δήμου, αποτελεί μέρος προ κατασταλτικού σχεδίου, επιτυγχάνοντας τη διάσπαση της συνέχειας της δασικής βλάστησης, επιβραδύνοντας ή και αποτρέποντας κατά τόπους την εξάπλωση της πυρκαγιάς, συμβάλλοντας στην κατάσβεση αυτής.

    Περιληπτικά και συνοπτικά οι εργασίες που μπορούν, αναλόγως, να διενεργηθούν είναι:

    1. Αραίωση – Αποκλάδωση
    2. Αφαίρεση υπορόφου (θαμνώδη βλάστηση)
    3. Θρυμματισμός και διαχείριση των προϊόντων δασικής βιομάζας

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ