Ελάτε στην παρέα μας

Περιστερίου

Διαβήτης και καρδιά: Μήνυμα του Γιώργου Μπεκιάρη

Δημοσιεύθηκε

στις


Ο κ. Γιώργος Μπεκιάρης, Καρδιολόγος και εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα υγείας στο Δήμο Περιστερίου, έστειλε το δικό του μήνυμα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, αναφέροντας τα εξής:  
“Κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα  για το Διαβήτη, με στόχο και σκοπό να ενημερώνουμε και να ευαισθητοποιούμε τους πολίτες για τη σιωπηρή και ύπουλη αυτή ασθένεια η οποία αποτελεί την όγδοη κατά σειρά αιτία θανάτου και την κύρια αιτία καταστροφής των αρτηριών του ανθρώπινου σώματος.Την 14η Νοεμβρίου γεννήθηκε ο Φρέντερικ Μπαντίνγκ, ο Νομπελίστας γιατρός που ανακάλυψε την συνθετική ινσουλίνη το 1921 μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ. Από το Σακχαρώδη Διαβήτη πάσχουν σε όλο τον κόσμο 300.000.000 άνθρωποι και από αυτούς πεθαίνουν 3.000.000 κάθε χρόνο. Η νόσος αυτή είναι η βασική αιτία για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, υπέρτασης και διαβητικής μυοκαρδιοπάθειας, η οποία δημιουργεί καρδιακή ανεπάρκεια ανεξάρτητα από τη στεφανιαία νόσο.
Η αγγειοπάθεια που προκαλεί ο Σακχαρώδης Διαβήτης μπορεί να αφορά τις αρτηρίες, την καρδιά (έμφραγμα-ισχαιμική καρδιοπάθεια), τον εγκέφαλο (Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο-Εγκεφαλοπάθεια), τα κάτω άκρα (διαλείπουσα χωλότητα-γάγγραινα), τις καρωτίδες και γενικά τις αρτηρίες όλων των οργάνων. Η θνητότητα στα άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη είναι δύο με τέσσερις φορές συχνότερη από τους μη πάσχοντες. Το 75-80% των ενηλίκων διαβητικών χάνει τη ζωή του εξαιτίας κάποιας διαβητικής αρτηριοπάθειας. Ο Διαβητικός ασθενής θεωρείται εν δυνάμει καρδιοπαθής και αντιμετωπίζεται προληπτικά και θεραπευτικά σα να έχει εμφανίσει στεφανιαία νόσο. Είναι σημαντικό, λοιπόν, για κάθε πάσχοντα από Σακχαρώδη Διαβήτη να αποφασίσει να υποβληθεί σε ορισμένους συμβιβασμούς στις απολαύσεις και ιδιαίτερα στην ποσότητα και την ποιότητα των φαγητών, βοηθώντας έτσι τη φυσιολογικοποίηση των τιμών του σακχάρου του. Πρέπει να έχει φυσιολογικό βάρος, να ασκείται, να λαμβάνει σωστά την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή του, να έχει αυστηρά ρυθμισμένη την πίεσή του και τη χοληστερίνη του και να μην καπνίζει. Οι λίγες αυτές εφήμερες θυσίες προφυλάσσουν από πολλά άσχημα συμβάντα και σοβαρές επιπλοκές από το Σακχαρώδη Διαβήτη. Ας αποφασίσουμε για τον εαυτό μας ότι από την 14η Νοεμβρίου θα εφαρμόζουμε όλες τις οδηγίες πρόληψης για το Διαβήτη”.

Μην ξεχνάτε την εφημερίδα ‘ΧΤΥΠΟΣ’. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ