Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“#MeToo και κοινωνική ενδυνάμωση”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Ζ. Ράπτη, Υφυπουργού Υγείας και Βουλευτή Β1′ Βορείου Τομέα Αθηνών

Οι καταγγελίες της Ολυμπιονίκου Σοφίας Μπεκατώρου, στο χρόνο που έγιναν, λειτούργησαν καταλυτικά για την κοινωνία μας. Αποκάλυψαν οδυνηρές στιγμές της προσωπικής ιστορίας της σπουδαίας αθλήτριας. Έδειξαν το απεχθές πρόσωπο της κυριαρχίας που ασκείται από ελλειμματικές προσωπικότητες, όταν τους δοθεί εξουσία. Ταυτόχρονα, όμως, προώθησαν την υπόθεση της γυναικείας ισότητας.

Με αυτές τις καταγγελίες όχι μόνο ρίζωσε για τα καλά στην Ελλάδα το Κίνημα #MeToo, αλλά οι γυναίκες, εμψυχώθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε κατήγγειλαν φοβερές περιπτώσεις βαναυσότητας και απόπειρας σεξουαλικής εκμετάλλευσης και επιβολής, που κρατούνταν επί χρόνια στο σκοτάδι.

Το να πάρει την απόφαση κάποια ή και κάποιος να μιλήσει για σεξουαλική βία, παρενόχληση οποιασδήποτε μορφής (σωματική, λεκτική, ψυχολογική-ψυχική, εκδικητική πορνογραφία, περιστατικά εργασιακού εκφοβισμού κ.ά) αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό και για την ίδια/ο αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας μας. Η πλειοψηφία των ανθρώπων και στην πατρίδα μας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο είναι τίμιοι εργαζόμενοι, οικογενειάρχες, που αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες ζωής και την προσωπική και κοινωνική τους εξέλιξη. Όμως, υπάρχουν και σημεία στο συλλογικό βίο που είναι σκοτεινά, δυσώδη, νοσηρά. Αυτά το Κίνημα #Me Too τα επισημαίνει με το φως της δημοσιότητας και τα καυτηριάζει με τις κατγγελίες των θυμάτων.

Ο βιασμός, η σεξουαλική κακοποίηση, η παρενόχληση κάθε μορφής, η εκδικητική πορνογραφία δεν πρέπει να έχουν θέση στην καθημερινότητά μας, δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά, να αποσιωπούνται, να καλύπτονται από το σκοτάδι της λήθης. Όσο τα ανεχόμαστε άλλο τόσο θα αυξάνεται η κοινωνική δυσαρμονία και θα πληθαίνουν ανάλογα περιστατικά.

Η Πολιτεία έχει αρκετούς θεσμούς και υπηρεσίες που ασχολούνται με τέτοιου είδους ζητήματα. Οι πολίτες, αμέσως μόλις αντιληφθούν κάτι από τα προαναφερθέντα πρέπει να απευθύνονται εκεί. Ενδεικτικά παρατίθενται μερικά τηλέφωνα επικοινωνίας:

  • 11188 Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
  • 100 Άμεση Δράση
  • 15512 Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
  • 15900 Τηλεφωνική γραμμή SOS – Βία Κατά Των Γυναικών
  • 1056 Γραμμή SOS για παιδιά, έφηβους και γονείς

Ο φόβος και η σιωπή βοηθούν μόνο τους ενόχους. Η λογοδοσία και η διαφάνεια αποτελούν προϋποθέσεις για μια ανοιχτή, δημοκρατική κοινωνία.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ