Ελάτε στην παρέα μας

Πεντέλης

Πυρά Γραφάκου σε Στεργίου για το Σχέδιο Πόλης Μελισσίων

Δημοσιεύθηκε

στις


To θέμα της αναθεώρησης του Σχεδίου Πόλης των Μελισσίων σχολιάζει η δημοτική παράταξη Πεντέλης «Συμπολιτεία» που τονίζει πως είναι ένα ακόμη από τα πολεοδομικά θέματα «που ακολουθεί τις προσωπικές επιλογές  και χειρισμούς  του κου Στεργίου”.
Στην ανακοίνωση της παράταξης του κ. Μανώλη Γραφάκου τοπνίζονται ακόμα τα εξής: «Μετά από τέσσερα χρόνια απόλυτης απραξίας, η διοίκηση Στεργίου θυμήθηκε να ασχοληθεί με την Αναθεώρηση Σχεδίου Πόλης των Μελισσίων, που είχε ξεκινήσει το 2009 και η οποία μπορούσε και έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους 2012. Η Αναθεώρηση Σχεδίου μιας πόλης εξειδικεύει, σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου, τις κατευθύνσεις και προβλέψεις  του Γενικού Πολεοδομικού της Σχεδίου (ΓΠΣ). Bασικά ρυθμίζονται  τρία θέματα:
– Οι κοινόχρηστοι χώροι που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της πόλης.
– Οι χρήσεις γης
– Οι όροι δόμησης (συντελεστής δόμησης)

Αφού ο κ. Στεργίου επί τέσσερα χρόνια σταμάτησε την εξελισσόμενη μελέτη Αναθεώρησης Σχεδίου  στα Μελίσσια, θυμήθηκε το ζήτημα αυτό ξανά τον Ιανουάριο του 2015. Από τότε ακολουθεί μια ακατανόητη προσωπική τακτική και για τα τρία ανωτέρω κρίσιμα θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν.
Πρώτον: Σε ότι αφορά τους κοινόχρηστους και ελεύθερους χώρους, τον Ιανουάριο του 2015 εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, να προχωρήσει η Αναθεώρηση Σχεδίου των Μελισσίων, αφαιρώντας την  πρόβλεψη για νέους κοινόχρηστους χώρους!  Έτσι ουσιαστικά αποδέσμευσε 81 στρέμματα κοινόχρηστων ελεύθερων και κοινωφελών χώρων, χώροι που είναι χρήσιμοι για το μέλλον των Μελισσίων και προβλέπονται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Αφού άφησε να περάσουν άλλοι έξι μήνες χωρίς να πράξει απολύτως τίποτε, πριν λίγες μέρες θυμήθηκε ο κ. Στεργίου να ασχοληθεί με  τις χρήσεις γης κάνοντας το δεύτερο μεγάλο σφάλμα.
Αντί να προσδιορίσει τις χρήσεις γης εφαρμόζοντας τον ισχύοντα νόμο του Ιουνίου του 2014, που είναι σαφώς πιο σύγχρονος, πιο ξεκάθαρος και ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της πόλης και των δημοτών αφού δίνει στα δημοτικά συμβούλια μεγάλες δυνατότητες για την επιλογή των χρήσεων γης σε κάθε περιοχή, αποφάσισε να ζητήσει από το Υπουργείο εξαίρεση για να εφαρμόσει χρήσεις γης με τις παλαιές διατάξεις του 1987!! Έτσι μεταξύ άλλων χάνει τη δυνατότητα να ορίσει συγκεκριμένες περιοχές των Μελισσίων, ως περιοχές κατοικίας απόλυτης προστασίας, έτσι διαιωνίζει το πρόβλημα με τις ασάφειες στις χρήσεις γης που είχε το παλαιό καθεστώς και τις οποίες ρυθμίζει ο νέος Νόμος, έτσι διαιωνίζει το πρόβλημα των χρήσεων γης στην παραρεμάτια περιοχή που ρυθμίζεται με το νέο Νόμο. Οι δικαιολογίες του κ. Στεργίου ότι με το νέο νόμο μπορούν να γίνουν super Market, είναι αστείες και αστήρικτες.
Τέλος η τρίτη ακατανόητη ενέργειά του αφορά το μέγεθος του συντελεστή δόμησης. Βάσει του ισχύοντος  του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου των Μελισσίων στις περιοχές που είχαν συντελεστή δόμησης 0,8, θα πρέπει με την αναθεώρηση Σχεδίου να ορισθεί κλιμακωτός συντελεστής  ως εξής: 0,8 για τα πρώτα 500 τ.μ., 0,7 για τα τ.μ. από 500 μέχρι 700 και 0,6 για τα άνω των 700 τ.μ.. Αυτό είναι υποχρεωτικό από το νόμο, αλλά επι πλέον είναι επιλογή των προγενέστερων Διοικήσεων του Δήμου για περιορισμό της Δόμησης και αύξηση των ακάλυπτων χώρων. Αντί αυτού, χωρίς καμία εξήγηση ο κ. Στεργίου και οι δημοτικοί του σύμβουλοι ακυρώνουν τον προγραμματισμένο περιορισμό του συντελεστή δόμησης και επιτρέπουν στα μεγάλα οικόπεδα των Μελισσίων να μπορούν να χτίσουν περισσότερο με συντελεστή 0,8 για όλη την επιφάνεια του οικοπέδου!!

Αυτές οι ενέργειες  της διοίκησης Στεργίου δείχνουν το λιγότερο προχειρότητα, ερασιτεχνισμούς και απόλυτη άγνοια για τα πολεοδομικά θέματα, ενώ αποδεικνύουν περίτρανα την έλλειψη σχεδιασμού και οράματος για το μέλλον της πόλης.
Είναι αρνητικές για τα Μελίσσια και το μόνο που θα καταφέρουν είναι να καθυστερήσουν και άλλο την αναθεώρηση σχεδίου πόλης. Όλες οι αστοχίες και παραλήψεις που αναφέρθηκαν, συνθέτουν τελικά μια Αναθεώρηση Σχεδίου “λειψή” και μη σύμφωνη με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης. Το πιθανότερο είναι ότι η Αναθεώρηση Σχεδίου δεν θα προχωρήσει, διότι στις επόμενες φάσεις θα ζητηθεί η προσαρμογή της στους κανόνες του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης.
Αυτό θα φέρει νέα μεγάλη καθυστέρηση στην επί τετραετία απόλυτη απραξία, κάτι που επισημάναμε και προειδοποιήσαμε τον κ. Στεργίου στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά δυστυχώς ακόμα μια φορά δεν εισακουστήκαμε.
Μετά τα μέχρι σήμερα μηδενικά αποτελέσματα και τις άστοχες επιλογές, διερωτώμαστε μήπως στο μυαλό του κου Στεργίου, ο στόχος είναι να περνάνε τα χρόνια χωρίς να γίνεται απολύτως τίποτε στα Πολεοδομικά θέματα.
Ο κ. Στεργίου νομίζει ότι τα ξέρει όλα και πορεύεται με αυτό το πνεύμα, αλλά το μόνο που κάνει είναι μια τρύπα στο νερό (όπως έχει αφήσει την Παλαιά Πεντέλη χωρίς Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο), σε αντίθεση με τις προηγούμενες Διοίκησης του Δήμου Μελισσίων, που έχουν φέρει αποδεδειγμένα αποτελέσματα στα πολεοδομικά θέματα που έχουν χειριστεί στην πόλη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ