Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ραγδαίες εξελίξεις: Πότε θα στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών – Όλο το παρασκήνιο και τα πιθανά σενάρια

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλήθος φημών και σεναρίων βλέπουν το φως της δημοσιότητας ως προς την Κυριακή του 2023 που θα στηθούν οι κάλπες, καθώς η χώρα εδώ και καιρό έχει μπει σε άτυπη προεκλογική περίοδο.

Στα κομματικά επιτελεία επικρατεί πυρετός διαβουλεύσεων και ήδη βρίσκεται στην τελική ευθεία η κατάρτιση των ψηφοδελτίων με τους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν έδρα στην επόμενη Βουλή.

Ο μοναδικός άγνωστος «Χ» έως τώρα είναι η ημερομηνία των εκλογών για την οποία υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και προσεγγίσεις, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που έχει πυροδοτήσει.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του αλλά οι σιβυλλικές του δηλώσεις «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους» και «το κλίμα ήδη μυρίζει εκλογές», δείχνουν ότι ίσως να μην απέχουμε πολύ από τις κάλπες.

Τα σενάρια έχουν φουντώσει και από τις συχνές περιοδείες του στην περιφέρεια, αλλά και από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, όπως αυτή σε ψυχαγωγική εκπομπή του Alpha το περασμένο Σάββατο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες έχει αρχίσει και το βέβαιο είναι ότι δεν θα αργήσει η ημέρα που ο Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις.

 

Μυστικές μετρήσεις

Ρόλο για την τελική απόφαση του πρωθυπουργού θα παίξουν χωρίς αμφιβολία οι μυστικές μετρήσεις του Μαξίμου για να υπάρχει σαφής εικόνα της διαφοράς της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε οι έως τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν μια διαφορά από 5,8 μονάδες (GPO) έως και 10,2 % (Metron Analysis), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μια σαφή εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στην κοινωνία.

 

Ανά πάσα στιγμή

Με δεδομένο ότι ουδείς μπορεί να μιλήσει για πρόωρες εκλογές από τη στιγμή που η κυβέρνηση μπαίνει στο τελευταίο εξάμηνο της θητείας της, οι κάλπες μπορεί να στηθούν ανά πάσα στιγμή.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι οι περισσότεροι υπουργοί και υφυπουργοί ρίχνουν το τελευταίο διάστημα το βάρος τους στις εκλογικές τους περιφέρειες, παρά στην παραγωγή κυβερνητικού έργου.

 

Γόρδιος Δεσμός

Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για άμεση προκήρυξη των εκλογών, με το σκεπτικό ότι όσο περνάει ο χρόνος το πολιτικό τοπίο θα γίνεται λιγότερο ευνοϊκό για τον ίδιο και την κυβέρνηση.

Η ακρίβεια άλλωστε έχει αρχίσει να χτυπάει έντονα την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ ουδείς είναι σε θέση να προδιαγράψει ανατροπές ή εκπλήξεις λόγω της πολύκροτης υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Στο παρασκήνιο, η συζήτηση έχει φουντώσει για εκλογές μέσα στο χειμώνα, πριν δηλαδή την πρώτη Κυριακή της άνοιξης στις 20 Μαρτίου, με στόχο η κυβέρνηση να προλάβει τις εξελίξεις.

Το Γόρδιο Δεσμό θα λύσει άμεσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόσφατη δήλωσή του ότι «μύρισαν εκλογές» δεν αποκλείεται να είναι και προάγγελος ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων.

 

Ας δούμε λοιπόν τα βασικά σενάρια για να γίνουν αντιληπτοί και οι λόγοι για τους οποίους έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός:

1.     Κάλπες μέσα στον Ιανουάριο:

Σύμφωνα με τη φημολογία, αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στις 17 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές. Όπως λέγεται στο παρασκήνιο, με τον τρόπο αυτό θα επιδιώξει να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση. Ωστόσο η υλοποίηση αυτού του σεναρίου δείχνει εξαιρετικά «χλωμό», καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα δείξει ότι σύρεται από τις εξελίξεις.

2.     Εκλογές τον Φεβρουάριο:

Το σενάριο του Φεβρουαρίου έχει αρκετές πιθανότητες, καθώς η κυβέρνηση, θα έχει κάνει πράξη τις εξαγγελίες της για εισοδηματικές ενισχύσεις. Με τον τρόπο αυτό λένε «γαλάζιοι» βουλευτές, οι πολίτες θα είναι σε θέση να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της Ν.Δ. με του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδανική επιλογή για τους νυν «γαλάζιους» βουλευτές θα ήταν οι Κυριακές 5, 12, 19 και 26 Φεβρουαρίου, καθώς από τις 28 του μήνα και μετά οι εκλογές θα γίνουν με βάση τα τελευταία στοιχεία της απογραφής που φέρνουν αλλαγές στην κατανομή των 300 εδρών. Στην περίπτωση που το σενάριο του Φεβρουαρίου και ειδικά της 26ης Φεβρουαρίου επιβεβαιωθεί τότε οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν στις 9 Απριλίου, δηλαδή, μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα.

3.     Εκλογές τον Μάρτιο:

Πιθανότητες έχει και το σενάριο του Μαρτίου, αλλά η υλοποίησή του έχει σχέση με τις εφεδρείες που θα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση στην περίπτωση που χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στήριξης.

4.     Εκλογές τον Απρίλιο:

Το σενάριο για κάλπες στις 2 ή στις 9 Απριλίου συνεχίζει να «παίζει» έντονα. Σε μια τέτοια περίπτωση η δεύτερη κάλπη θα στηθεί στις 21 Μαΐου, πριν δηλαδή, ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Εάν επιλεγεί η λύση της 9ης Απριλίου ένα κομμάτι των ετεροδημοτών θα έχει τη δυνατότητα να πάει στην εκλογική περιφέρεια και να «παρατείνει» τη διαμονή μέχρι το Πάσχα.

5.     Εκλογές τον Ιούνιο:

Με δεδομένο ότι ο Μάιος έχει αποκλειστεί ως προς τις πρώτες κάλπες, γιατί οι δεύτερες θα πέσουν πάνω στις πανελλαδικές που θα αρχίσουν την 1η Ιουνίου, ένα σενάριο που ακούγεται κάνει λόγω ακόμη και για εκλογές μετά τις 14 Ιουνίου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δύσκολα μπορεί να γίνει πράξη, λόγω του ότι θα έχει αρχίσει η τουριστική σεζόν και οι δεύτερες εκλογές θα πάνε για τον Ιούλιο.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ