Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Οι παράλληλοι δρόμοι Γαλλίας και Ελλάδας”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας Ζ. Ράπτη στο Χ-τύπο

Ο Γάλλος πρόεδρος και φίλος της Ελλάδος Εμανουέλ Μακρόν ανακηρύχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές συγκεντρώνοντας ποσοστό 58,5%, σε μια αναμέτρηση, η οποία ήταν κρίσιμη, όχι μόνο για την πορεία της συμμάχου χώρας, αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η χώρα μας διαχρονικά έχει επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στην ενδυνάμωση της ελληνογαλλικής φιλίας. Αυτή η φιλία ενδυναμώθηκε και πριν από λίγους μήνες, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, όπου έκανε λόγο για «νέο κεφάλαιο σχέσης Γαλλίας-Ελλάδας, που ίσως έχει σχέση με την ευρωπαϊκή ταυτότητα, για την οποία και εγώ και ο Μακρόν μαχόμαστε». Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε τη σχέση των δύο χωρών «μια ιστορία αγάπης».

Είναι γεγονός ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση, όπως και άλλες, έδειξαν σε πόσο μεγάλο βαθμό επηρεάζεται το τοπικό από το διεθνές και το παγκόσμιο από το εθνικό. Η διαλεκτική σχέση των μεγεθών και των γεγονότων επηρεάζει τις τοπικές – εθνικές κοινωνίες όσο και τη διεθνή διπλωματική κονίστρα.

Η απρόκλητη και παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η αντιμετώπιση της πανδημίας της covid-19, η ραγδαία αύξηση του κόστους της ενέργειας και αρκετών καταναλωτικών αγαθών είναι μερικές από τις αποδείξεις των προαναφερθέντων που μας προσφέρει η Ιστορία.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ελλάδα, καθώς και σημαντικοί, ευρωπαίοι και μη, ηγέτες, ακολουθούν την πεπατημένη της σύνεσης, της διεθνούς συνεργασίας, της καταπολέμησης του λαϊκισμού και της δημιουργίας κοινωνικών-λαϊκών συμμαχιών για την παροχή απαντήσεων στις προκλήσεις. Αυτή η πολιτική έχει μπροστά της πολλές αντίξοες καταστάσεις να αντιμετωπίσει και μία δομική δυσκολία: δεν υπόσχεται μαγικές λύσεις, δεν βγάζει «λαγούς» από το καπέλο. Όμως, έχει ένα ασύγκριτο πλεονέκτημα σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες: αυτή η πολιτική είναι η μόνη που λειτουργεί, που μπορεί να λύσει προβλήματα, να εξασφαλίσει καλύτερες ημέρες για τους λαούς στους οποίους απευθύνεται.

Αυτόν τον δύσκολο δρόμο ακολούθησε στην πρώτη θητεία του ο πρόεδρος Μακρόν, αυτό σκοπεύει να ακολουθήσει και στη δεύτερη –πάντοτε αφουγκραζόμενος την γαλλική κοινωνία- και αυτόν τον δρόμο ακολουθεί πιστά και η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ