Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Γραμμή Μαζινό στο ΠΑΣΟΚ: Πρόταση για ΕΚΑΣ ρίχνει στο «τραπέζι» ο Νίκος Ανδρουλάκης – Το σχέδιο άμυνας απέναντι σε Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Γραμμή Μαζινό ετοιμάζεται να στήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, προκειμένου να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και να αντέξει στην πίεση της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν ότι η ακύρωση των σεναρίων για κάλπες στις αρχές του φθινοπώρου, αλλάζει άρδην τα δεδομένα και κατά συνέπεια και την εκλογική στρατηγική του Κινήματος.

Οι δημοσκοπήσεις ναι μεν μπορεί να δίνουν ποσοστά της τάξης του 12-13%%, αλλά το σκηνικό πόλωσης που δημιουργείται από τον Κ. Μητσοτάκη και τον Α. Τσίπρα, δεν είναι ευνοϊκό για το ΠΑΣΟΚ.

Οι πιέσεις τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά θα ενταθούν το επόμενο διάστημα και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ο κ. Ανδρουλάκης θα καταφέρει να διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ σε διψήφια ποσοστά.

«Πράσινοι» βουλευτές δεν κρύβουν την αγωνία και τον προβληματισμό τους για το πώς θα εξελιχθούν οι συσχετισμοί δυνάμεων στο δρόμο προς τις κάλπες, καθώς το ΠΑΣΟΚ θα γίνει στόχος και της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τυχόν ψαλίδισμα των ποσοστών του, θα αλλάξει το σημερινό πολιτικό χάρτη, αφού είτε θα ανεβάζει τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος, είτε θα δώσει τη δυνατότητα στην Κουμουνδούρου να κλείσει την ψαλίδα της διαφοράς. Σε μια τέτοια περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ είναι πιθανό θα απωλέσει το συγκριτικό του πλεονέκτημα ως ρυθμιστή των μετεκλογικών εξελίξεων, πριν καν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής.

 

Μονόδρομος

Η συσπείρωση δείχνει να είναι μονόδρομος για τον κ. Ανδρουλάκη από τη στιγμή που ο Κ. Μητσοτάκης «επενδύει» ξανά στο αντι-Σύριζα μέτωπο και ο Α. Τσίπρας ζητάει εδώ και τώρα απάντηση στο αίτημα για προοδευτική συνεργασία. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης με στόχο να κερδίσουν τη μάχη του μεσαίου χώρου που δίνει τη νίκη στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Η «άμυνα» της Χ. Τρικούπη έχει ως στόχο να εμποδίσει:

-Το άνοιγμα του κ. Μητσοτάκη στο εκσυγχρονιστικό κέντρο, είτε με άνοιγμα σε στελέχη όπως η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Σταύρος Μπένος, είτε με σκληρές εκφράσει για «εκτσογλανισμό» που παραπέμπουν ευθέως στον Ευ. Βενιζέλο.
-Τη διείσδυση του Α. Τσίπρα στο κεντροαριστερό ακροατήριο που θεωρείται η βασικότερη πηγή ψηφοφόρων για τα ποσοστά που θα λάβουν στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το αφήγημα

Συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη αναγνωρίζουν τις δυσκολίες της συγκυρίας, αλλά ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους, ότι ο πολιτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ θα είναι επικεντρωμένος στην προγραμματική αντιπολίτευση.

Το αφήγημα της σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης θα συνεχιστεί με έμφαση σε προτάσεις που έχουν σχέση με το παραγωγικό μοντέλο, την αποκατάσταση των αδικιών και το αύριο της χώρας.

 

Συμβολισμός

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται ειδική εκδήλωση που θα γίνει προς το τέλος την ερχόμενης εβδομάδας και μάλιστα εκτός Αττικής, όπου θα παρουσιαστεί μέρος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι έτοιμος να καταθέσει μια συμβολική πρόταση, η οποία θα καθιστά σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στις ιστορικές του ρίζες και δίνει έμφαση στους μη προνομιούχους.

Η πρόταση αυτή αφορά στις συντάξεις και την επαναφορά του ΕΚΑΣ, που θεσπίστηκε επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου και έδωσε ανάσα στους συνταξιούχους.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί μεταξύ στελεχών που είναι κοντά στον κ. Ανδρουλάκη είναι πως το ΠΑΣΟΚ θα εμφανίσει ξανά κοινωνικό προφίλ μέσω του οποίου έγινε ηγεμονική δύναμη στην πολιτική ζωή της χώρας.

Το σχέδιο θα δίνει επίσης έμφαση:
-στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεις και start-ups, αλλά και στην «Ψηφιακή Ελλάδα»,
-στη στεγαστική πολιτική για νέα ζευγάρια με την ανέγερση κατοικιών από το Ταμείο Ανάκαμψης και τη στήριξη της Εργασίας,
-στη στελέχωση και οργάνωση της πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Προληπτικής Υγείας και την αύξηση των ΜΕΘ
-στη διαφάνεια και αξιοκρατία στο δημόσιο, την καλύτερη είσπραξη εσόδων και την φορολόγηση του πλούτου.

 

Εξωστρέφεια

Παρά τη δύσκολη συγκυρία, η ηγετική ομάδα διαμηνύει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιστρέψει στον κύκλο εσωστρέφειας, ούτε θα ενδώσει στα διλήμματα για το κόμμα με το οποίο θα συνεργαστεί μετεκλογικά.

Με αυτό ως δεδομένο, η αντιπολιτευτική ρητορική θα έχει ως στόχο να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει την αυτονομία του από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ και να τραβήξει κόκκινες γραμμές από το κλίμα τοξικότητας στον πολιτικό διάλογο.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει συνεχείς επισκέψεις κλιμακίων σε λαϊκές αγορές και πλατείες, όπου θα γίνεται απευθείας διάλογος με τους πολίτες και θα μοιράζεται  ενημερωτικό υλικό με τις θέσεις του κόμματος. Για τον Σεπτέμβριο μάλιστα προγραμματίζεται μπαράζ εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα με ομιλίες κορυφαίων στελεχών, που θα έχουν ως κατάληξη την προγραμματική συνδιάσκεψη του Κινήματος.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ