Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Αντίθετος ο Γιώργος Πατούλης στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών

Δημοσιεύθηκε

στις


Με αφορμή το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών σε ορισμένους Δήμους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:  

“Είμαι αντίθετος με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη για όλους συγκυρία, ως τρόπο αντιμετώπισης του οικονομικού αδιεξόδου που βρίσκονται σήμερα ορισμένοι Δήμοι της χώρας μας. Η συγκεκριμένη επιλογή, πέραν του ότι επιβαρύνει άδικα και δυσανάλογα την κοινωνία, επιπλέον είναι κι αμφίβολης νομιμότητας, αφού η επιβολή ανταποδοτικών τελών αφορά την αποπληρωμή ανταποδοτικών υπηρεσιών, κι όχι την αποπληρωμή χρεών κι οφειλών.

Σέβομαι ασφαλώς απόλυτα το δικαίωμα των Δημοτικών Συμβουλίων να αποφασίζουν ανεξάρτητα για τις τοπικές υποθέσεις κάθε Δήμου, αλλά θεωρώ ότι οφείλουμε να επιδεικνύουμε ως θεσμός σε αυτές τις περιπτώσεις αυτοσυγκράτηση και να εργαζόμαστε συστηματικά , προκειμένου να ασκούμε πίεση στην Κεντρική Κυβέρνηση ώστε να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα πρέπει να δοθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση, η οποία οφείλει να αντιμετωπίσει το χρέος των Δήμων με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με τους ίδιους όρους που θα αντιμετωπιστεί  συνολικά το Δημόσιο Χρέος, σε εθνικό επίπεδο . Κι αυτό μπορεί να γίνει σχετικά ανώδυνα και χωρίς να χρειαστεί να επιβαρυνθούν άμεσα οι τοπικές κοινωνίες, αφού  το χρέος των Δήμων αποτελεί μόλις το 1%  του συνολικού δημόσιου χρέους της χώρας.

Είμαι λοιπόν ξεκάθαρα αντίθετος στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών για να αποτραπεί η χρεοκοπία Δήμων. Γιατί ως λύση πέραν από κοινωνικά άδικη, πάσχει κι από άποψη νομιμότητας”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ