Το νέο βήμα για τη διαχείριση βιοαποβλήτων στο Δήμο Χαλανδρίου

0

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Χαλανδρίου ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση με τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τη διαχείριση βιοαποβλήτων στα όρια του Δήμου.

Η σύμβαση αφορά την ανάπτυξη δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων στα διοικητικά όρια του Χαλανδρίου, η οποία περιλαμβάνει την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για τη συλλογή και τη μεταφορά των βιοαποβλήτων που παράγονται στους χώρους ευθύνης του Δήμου.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής έχουν παραδοθεί στο Δήμο από τον ΕΔΣΝΑ ένα
απορριμματοφόρο συλλογής βιοαποβλήτων και 60 καφέ κάδοι. Οι κάδοι θα ενισχύσουν το δίκτυο των καφέ κάδων που έχει αναπτύξει ο Δήμος Χαλανδρίου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think, στο δημοτικό διαμέρισμα των περίπου 8.000 κατοίκων της Αγίας Βαρβάρας.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος σχολιάζοντας την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΔΣΝΑ σημείωσε: «Καλωσορίζουμε την προγραμματική σύμβαση με τον ΕΔΣΝΑ και το γεγονός ότι η διαχείριση των βιοαποβλήτων αποτελεί πλέον αντικείμενο του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Ο Δήμος Χαλανδρίου έχει δώσει μεγάλο αγώνα για να καταδείξει ότι τα βιοαπόβλητα είναι πλούτος και πόρος που μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλά, αντί να καταλήγει στην υγειονομική ταφή, όπως γίνεται στη χώρα μας. Η εμπειρία ωστόσο της διαχείρισης των βιοαποβλήτων στο Δήμο Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του επιτυχημένου ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think κατέδειξε ότι το εγχείρημα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα μόνο όταν η συλλογή των υπολειμμάτων τροφών γίνεται στην πηγή, με περιορισμένη πρόσβαση στον καφέ κάδο –με κλειδί- και με προηγούμενη ενημέρωση των κατοίκων. Θεωρούμε ότι η εμπειρία αυτή του Δήμου Χαλανδρίου μπορεί να συμβάλει στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων, έτσι ώστε τα υπολείμματα των καφέ κάδων να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας και τη δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας».

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.