Ελάτε στην παρέα μας

Περιβάλλον

Απολογισμός του προγράμματος αντιμετώπισης κουνουπιών στην Ανατολική Αττική για το 2022

Δημοσιεύθηκε

στις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Πρόγραμμα Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής κατά το έτος 2022 από την αρμόδια Δ/νση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής.

Ειδικότερα, υλοποιήθηκαν 48 προγραμματισμένες εφαρμογές (προνυμφοκτονίες) από εδάφους, σε σημεία – εστίες περιοχών περιαστικά όλων των Δήμων, καθώς και στις οικολογικά προστατευόμενες περιοχές του φυσικού συστήματος της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής και 8 από αέρος με πτητικό μέσο ελικόπτερο, στον υδροβιότοπο – οικολογικά προστατευόμενη περιοχή (Natura) του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Δήμου Μαραθώνος.

Παράλληλα, με σκοπό τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, διενεργήθηκαν και έκτακτες επεμβάσεις, όπου και όποτε κρίθηκε σκόπιμο, 10 συνολικά, τόσο από εδάφους όσο και από αέρος με πτητικό μέσο (ΣμηΕΑ) Σύστημα μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (drone).

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αυγερινός, με αφορμή τον απολογισμό της διεξαγωγής του Προγράμματος Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κουνουπιών στην Ανατολική Αττική καθ΄όλη τη χρονιά που μας πέρασε, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με σκοπό τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και σύμφωνα με τις οδηγίες του Περιφερειάρχη μας Γιώργου Πατούλη, ακολουθούν συστηματικά και με υπευθυνότητα το Πρόγραμμα Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κουνουπιών αλλά επιπλέον παρεμβαίνουν και με έκτακτες επεμβάσεις, όπου κριθεί απαραίτητο. Παρακολουθούν τακτικά την πυκνότητα των πληθυσμών των προνυμφών, καταγράφουν τα αποτελέσματα σε ειδικά πρωτόκολλα, τοποθετούν παγίδες σύλληψης ακμαίων κουνουπιών, ελέγχουν την αποτελεσματικότητα κάθε εφαρμογής και την ανθεκτικότητα των κουνουπιών στα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα. Ωστόσο να επισημάνουμε ότι, παράλληλα με την Περιφέρεια, όλοι οι Δήμοι έχουν αποκλειστικά την ευθύνη και την υποχρέωση να υλοποιούν αντίστοιχα προγράμματα εντός του αστικού ιστού, διενεργώντας καθαρισμό και ψεκασμούς σε όλα τα φρεάτια των όμβριων υδάτων όπως και σε σημεία με στάσιμα νερά. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας και της Περιβαλλοντικής Υγιεινής είναι κάτι που μας αφορά όλους, Πολιτεία και πολίτες, και απαιτεί υπεύθυνη στάση από όλους μας. Εμείς από την πλευρά μας, διενεργούμε το καλύτερο δυνατόν στο βαθμό που μας αναλογεί».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ