Τετάρτη, 1 Απριλίου, 2026
13.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Απριλίου, 2026

    Χρέη στην Εφορία: Νέα οφειλή 3,67 δισ. και συνολικά 114,2 δισ. ευρώ

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 3,67 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο προς την Εφορία από 3,76 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα, με το συνολικό ύψος των οφειλών προς το Δημόσιο να διαμορφώνεται στα 114,2 δισ. ευρώ έως το τέλος Ιανουαρίου 2026.

    Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, όπως επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, δείχνουν ότι το πρόβλημα των απλήρωτων φόρων επιδεινώνεται, ενώ μεγάλο μέρος των χρεών θεωρείται πρακτικά μη εισπράξιμο.

    Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα χρέη

    Από το σύνολο των οφειλών, 35,06 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 30,7%, έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης. Σημαντική συμβολή σε αυτό είχε μία μεμονωμένη οφειλή 5,51 δισ. ευρώ από πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η οποία εντάχθηκε σε αυτή την κατηγορία τον Νοέμβριο του 2025.

    Το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο ανέρχεται σε 79,14 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 66,32% (52,52 δισ. ευρώ) αφορά φορολογικές οφειλές. Τα πρόστιμα αντιστοιχούν στο 22,22% (17,59 δισ. ευρώ), ενώ οι μη φορολογικές οφειλές, όπως δάνεια και δικαστικά έξοδα, φτάνουν το 11,46% (9,07 δισ. ευρώ).

    Από τις φορολογικές οφειλές, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τον ΦΠΑ με 47,21% (24,79 δισ. ευρώ), ενώ ακολουθεί ο φόρος εισοδήματος με 42,31%. Οι φόροι περιουσίας έχουν σημαντικά χαμηλότερο μερίδιο.

    Λιγότεροι οφειλέτες αλλά μεγαλύτερα χρέη

    Ο αριθμός των οφειλετών μειώθηκε κατά 76.777 πρόσωπα σε σχέση με το 2025, κυρίως λόγω μείωσης στις μικρές οφειλές έως 3.000 ευρώ. Ωστόσο, η συνολική εικόνα επιβαρύνεται από τη σημαντική αύξηση των μεγάλων χρεών, ιδιαίτερα στην κατηγορία άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, όπου καταγράφηκε άνοδος κατά 1,85 δισ. ευρώ.

    Σχεδόν το σύνολο των οφειλών (96,48%) προέρχεται από χρέη άνω των 10.000 ευρώ, ενώ το 75,53% του συνολικού ποσού συγκεντρώνεται σε οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ, που αφορούν μόλις το 0,27% των οφειλετών.

    Αντίθετα, η μεγάλη πλειονότητα των οφειλετών (89,16%) αφορά μικρά ποσά έως 10.000 ευρώ, τα οποία όμως αντιστοιχούν σε μόλις το 3,52% του συνολικού χρέους.

    Ποιοι χρωστούν τα περισσότερα

    Τα νομικά πρόσωπα συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών, με 70,75 δισ. ευρώ (61,93% του συνόλου), ενώ τα φυσικά πρόσωπα οφείλουν 43,48 δισ. ευρώ (38,07%).

    Στις μικρές οφειλές κυριαρχούν τα φυσικά πρόσωπα, ενώ όσο αυξάνεται το ύψος των χρεών ενισχύεται η συμμετοχή των επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, στην κατηγορία άνω του 1 εκατ. ευρώ, τα νομικά πρόσωπα κατέχουν το 70,15% των οφειλών.

    Χαμηλή συμμετοχή στις ρυθμίσεις

    Μόλις το 6,65% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, δηλαδή περίπου 5,26 δισ. ευρώ, βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης. Τα υψηλότερα ποσοστά ρύθμισης καταγράφονται σε οφειλές μεσαίου ύψους, ενώ ιδιαίτερα χαμηλή είναι η συμμετοχή τόσο σε πολύ μικρά όσο και σε πολύ μεγάλα ποσά.

    Η εικόνα που προκύπτει δείχνει ότι, παρά τη μείωση του αριθμού των οφειλετών, το πρόβλημα των μεγάλων χρεών προς το Δημόσιο εντείνεται, με περιορισμένη αποτελεσματικότητα στις ρυθμίσεις.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ