14 Μαΐου 2021
Περισσότερα
  Αρχική Κόσμος Κοντά στη χρεοκοπία περίπου 200 αεροδρόμια στην Ευρώπη

  Κοντά στη χρεοκοπία περίπου 200 αεροδρόμια στην Ευρώπη

  0

  Tα 20 κορυφαία αεροδρόμια της Ευρώπης έχουν αυξήσει το χρέος τους κατά 16 δισ. ευρώ μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

  Με την χρεοκοπία φαίνεται πως φλερτάρουν σχεδόν 200 αεροδρόμια της Ευρώπης μετά την καθίζηση των αεροπορικών ταξιδιών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

  Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αερολιμένων ACI Europe, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από 500 αεροδρόμια σ’ όλη την Ευρώπη, σε σύνολο 740 μικρών, μεσαίων και μεγάλων αερολιμένων που υπάρχουν στη Γηραιά Ήπειρο, 193 ευρωπαϊκά αεροδρόμια βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο και η επιβίωσή τους θα κριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα,  οι προοπτικές για το οποίο δεν είναι και οι καλύτερες δεδομένου ότι η ζήτηση αεροπορικά ταξίδια έχει σχεδόν μηδενιστεί. 

  Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται τα μικρά και περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία διακινούν λιγότερους από 5 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως. Βέβαια υπό αυτές τις συνθήκες ακόμα και τα μεγάλα αεροδρόμια αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα.

  Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι τα 20 κορυφαία αεροδρόμια έχουν αυξήσει το χρέος τους κατά 16 δισ. ευρώ μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του έτους, ποσό που ισούται με το 60% των ετήσιων εσόδων τους. 

  Να υπενθυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο, στους ευρωπαϊκούς αερολιμένες η πτώση της επιβατικής κίνησης έφτασε στο 73%,  διακινήθηκαν δηλαδή 172,5 εκατ. επιβάτες λιγότεροι σε σχέση με το 2019. Οι συνολικές απώλειες από τις αρχές του έτους ξεπερνούν πλέον το 1,29 δισεκατομμύρια επιβάτες.

  Τα εν λόγω στοιχεία αποτυπώνουν «ξεκάθαρα την δραματική εικόνα του κλάδου», σύμφωνα με τον κ. Ολιβιέ Γιάνκοβετς, γενικό διευθυντή της ACI Europe. «Σε οκτώ μήνες κρίσης, όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια καίνε τα ταμειακά αποθέματα, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν, με τα έσοδα να απέχουν παρασάγγας από τα λειτουργικά έξοδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Σχολιάστε το άρθρο

  Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
  Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.