Δύο επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης αλλοδαπών πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ώρες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ).
Συνολικά διασώθηκαν 197 άτομα, τα οποία επέβαιναν σε τρεις λέμβους σε διαφορετικά σημεία νότια του νησιού. Οι επιχειρήσεις έγιναν με τη συνδρομή πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος, δυνάμεων της Frontex και παραπλέοντων πλοίων.
Διάσωση 94 ατόμων κοντά στους Καλούς Λιμένες
Στην πρώτη περίπτωση, τα ξημερώματα εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 94 αλλοδαποί που επέβαιναν σε λέμβο, στη θαλάσσια περιοχή 14 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά των Καλών Λιμένων.
Στην επιχείρηση συμμετείχε πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή δεξαμενόπλοιου σημαίας Λιβερίας, ενώ χρησιμοποιήθηκε και μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Frontex.
Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης.
Άλλοι 103 αλλοδαποί διασώθηκαν νότια της Γαύδου
Σε δεύτερη επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 35 και περίπου 68 αλλοδαποί, οι οποίοι επέβαιναν σε δύο λέμβους στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου.
Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος ένα ναυαγοσωστικό σκάφος, ένα πλωτό του Λιμενικού Σώματος, ένα εναέριο μέσο της Frontex, καθώς και τρία παραπλέοντα πλοία.
Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με πλωτό σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα ή την εθνικότητα των διασωθέντων, ενώ οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν τη διαχείριση των περιστατικών.