Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, εν μέσω αντιπαράθεσης, η σύναψη συμφώνου συνεργασίας

Published

on

Το πράσινο φως έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής στη σύναψη συμφώνου συνεργασίας του Δήμου με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “ΕΔΡΑ” με σκοπό τη λειτουργία “Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου Παιδιού” στην πόλη.
Το θέμα ήρθε εξ αναβολής στην πρώτη συνεδρίαση του Σώματος μετά τις θερινές διακοπές, καθώς η Δημοτική Αρχή είχε αναβάλει τη λήψη απόφασης προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη διαβούλευση μετά τις αντιδράσεις που είχαν παρατηρηθεί τόσο από δημοτικές παρατάξεις όσο και από επαγγελματίες της πόλης του Ηρακλείου που  ειδικεύονται σε αυτό το ευαίσθητο αντικείμενο.   Ωστόσο, παρά την παρουσία δύο επιστημόνων της ΕΔΡΑΣ που έδωσαν εξηγήσεις για τη λειτουργία του Κέντρου που θα στεγαστεί σε δημοτικό χώρο, υπήρξαν για μια ακόμα φορά ισχυρές αντιδράσεις και καχυποψία απέναντι στο εγχείρημα από την πλευρά της Αντιπολίτευσης. 

• Αυτοψία της Αντιδημάρχου σε ανάλογα Κέντρα
Την εισήγηση του θέματος έκανε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, κα Μαρία Γαλακτοπούλου, η οποία ανέφερε πως έκανε προσωπικά η ίδια έρευνα σε δήμους στους οποίους έχει δημιουργηθεί αυτή η δομή και οι απαντήσεις που πήρε από τους υπεύθυνους των δήμων ήταν θετικές. Σχετικά με τις αντιδράσεις επαγγελματιών της πόλης που έχουν συναφείς ειδικότητες (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ), η Αντιδήμαρχος είπε πως προσπάθησε να έρθει σε επαφή μαζί τους χωρίς αυτό να καταστεί εφικτό. Εδώ υπήρξε παρέμβαση της Συμβούλου της αντιπολίτευσης, κας Μαριάννας Ζούρου, η οποία είπε αναρωτήθηκε μήπως θα έπρεπε η διοίκηση να περιμένει πρώτα και να μιλήσει με τους επαγγελματίες κάνοντας λόγο για “βιασύνη”. Η απάντηση της κας Γαλακτοπούλου ήταν πως οι παροχές των επαγγελματιών του Ηρακλείου δεν συγκρίνονται με τις παροχές του Κέντρου της ΕΔΡΑΣ. 

• Ποια είναι η ΕΔΡΑ
Λίγα λόγια για την ΕΔΡΑ έδωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος και μέλους του Δ.Σ. του φορέα κ. Αλέξανδρος Οικονόμου, ο οποίος εξήγησε πως η ΕΔΡΑ είναι ένας κοινωνικός συνεταιρισμός που λειτουργεί από το 2001 και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας έχοντας διαχειριστική επάρκεια. Τα προγράμματα που υλοποιεί σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη την χώρα αφορούν τον χώρο της ψυχικής υγείας. Ο Οργανισμός λειτουργεί δύο Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στα πλαίσια της αποασυλοποίησης (Πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩΣ») και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης εποπτευόμενα από το Υπουργείο Υγείας, Κέντρο Εναλλακτικής Απασχόλησης και Θεραπευτικών Δράσεων ανοιχτό προς την κοινότητα και τα  Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε εννέα δήμους της Αττικής.    

• Πληροφορίες για το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο Παιδιού
Το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο Παιδιού είναι μια δομή ψυχοπαιδαγωγικής υγείας και απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και σε γονείς, μέσα από προγράμματα λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, παιδαγωγικές και θεραπευτικές δράσεις. Επίσης, οργανώνονται και καλοκαιρινά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες γίνονται μέσω ασφαλιστικών ταμείων των δημοτών ενώ εξυπηρετούνται και όλοι οι ανασφαλιστοί-άποροι. Εδώ ο κ. Οικονόμου διευκρίνησε πως τα ταμεία καλύπτουν ουσιαστικά το 75% των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά η ΕΔΡΑ δεν χρεώνει στους γονείς το άλλο 25%. Σκοπός είναι να γίνονται παρεμβάσεις και όχι διάγνωση σε παιδιά ηλικίας από 3 έως 17 ετών που έχουν μαθησιακές δυσκολίες (όχι αυτισμό, νοητική υστέρηση και εγκεφαλική παράλυση).
Η διάγνωση γίνεται από δημόσιους φορείς Το Κέντρο θα στελεχωθεί με ειδικό παιδαγωγό, ψυχολόγο, λογοθεραπευτή, γυμναστή και διοικητικό υπάλληλο με το προσωπικό να αποτελείται από άνεργους δημότες του Ηρακλείου. Τα έξοδα του προσωπικού καλύπτονται από την ΕΔΡΑ.  “Οι υπηρεσίες που παρέχουμε δεν είναι στείρες αλλά ολοκληρωμένα προγράμματα ώστε τα παιδιά να μπορούν να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους”  εξήγησε ο κ. Οικονόμου που πρόσθεσε πως το Κέντρο συνεργάζεται στενά με τις οικογένειες και τα σχολεία των παιδιών. 

• Επικρίσεις από την αντιπολίτευση και αίτημα αναβολής
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Κουτρούλης, είπε πως το θέμα ήρθε ελλιπώς στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς δεν υπάρχει εισήγηση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, που να καταδεικνύει την αναγκαιότητα δημιουργίας το Κέντρου, αλλά και μια εκτίμηση για το θα ακριβώς θα εξυπηρετήσει. Ο κ. Κουτρούλης εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το όφελος των δημοτών από τη στιγμή που υπάρχει οικονομικό αντάλλαγμα (μέσω των ταμείων) αλλά και για το Δήμο αφού υπάρχουν επαγγελματίες που ασχολούνται με το αντικείμενο. Αφού ζήτησε να σταματήσει η μόδα με τις ΜΚΟ και η παροχή υπηρεσιών υγείας από ιδιωτικούς φορείς, ο κ. Κουτρούλης ζήτησε αναβολή του θέματος, ώστε να εξαντληθεί ο διάλογος με τους επαγγελματίες της πόλης.
Σύμφωνος με το αίτημα αναβολής του κ. Κουτρούλη παρουσιάστηκε ο Σύμβουλος της παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Δημήτρης Τσεκούρας. Ο ίδιος, ως προϊστάμενος της τοπικής υγειονομικής μονάδας του ΙΚΑ, είπε πως δεν έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν περιστατικά στον τομέα της εργοθεραπείας και λογοθεραπείας που δεν εξυπηρετούνται στο Ηράκλειο και συνέχισε τονίζοντας πως δεν καταλαβαίνει την “πρεμούρα” της διοίκησης.
Για αγαθές προθέσεις αλλά και προβληματισμούς μίλησε ο Σύμβουλος της παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”, κ. Γιάννης Γκίκας, που αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε ο Δήμος με το προσωπικό που διαθέτει να καλύψει αυτές τις ανάγκες.
Τη σφοδρή αντίθεση τους με τη συνεργασία με τη ΜΚΟ εξέφρασαν οι Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.κ. Βασίλης Λυκούρας και Κώστας Κόκκινίδης που κατήγγειλαν την προσπάθεια του κράτους να διώχνει από πάνω του δομές και να τις σπρώχνει στους ιδιώτες με πρόθυμους συμπαραστάτες τις δημοτικές αρχές. Όπως τόνισαν και οι δύο, όλες αυτές οι δομές πληρώνονται με λεφτά του ελληνικού λαού. Ο κ. Λυκούρας κατηγόρησε τη διοίκηση πως φέροντας συνεχώς τέτοια θέματα σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου βάζοντας πλάτη για να υλοποιηθεί αυτήν η πολιτική και αναρωτήθηκε αν θα υπάρξει συνέχεια στο μέλλον με άλλους τομείς δημοτικής δραστηριότητας όπως την καθαριότητα.   

• Αλλαγές στη σύμβαση με παρεμβάσεις Μπάρμπα και Καμπούρη
Σημείο τριβής αποτέλεσε η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της κτιριακής εγκατάστασης (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ) από το Δήμο, όπως αναφερόταν αρχικώς στη σύμβαση. Ο κ. Ηλίας Μπάρμπας, τόνισε πως η παραχώρηση του χώρου είναι υπεραρκετή και ζήτησε να μην πληρώνει τους λογαριασμούς ο Δήμος.  Επίσης, ο ίδιος ζήτησε να υπάρχει ρητή αναφορά στη σύμβαση στο γεγονός πως οι δημότες δεν θα πληρώνουν το 25% της οικονομικής συμμετοχής στη θεραπεία Τα δύο αυτά αιτήματα υιοθετήθηκαν από τον Δήμαρχο που τα κατέθεσε προς την πλευρά του εκπροσώπου της ΕΔΡΑΣ ο οποίος τα έκανε δεκτά. Επίσης, αρχικά προβλεπόταν να υπάρχει επιστημονικός υπεύθυνος μόνο από την ΕΔΡΑ αλλά μετά από παρέμβαση της κας Δέσποινας Καμπουρη τροποποιήθηκε ο συγκεκριμένος όρος και ορίστηκε να υπάρχει υπεύθυνος και από το Δήμο. 

• Οι απαντήσεις του Δημάρχου
Ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, τόνισε από την πλευρά του πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάλογη υπηρεσία στο Δήμο την οποία παραχωρεί σε ιδιώτες. “Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας πως πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υπηρεσιών του Δήμου” δήλωσε. Σχετικά με την ΕΔΡΑ ο Δήμαρχος στάθηκε στα οφέλη του Δήμου και των κατοίκων, όπως η παροχή υπηρεσιών σε άπορους και ανασφάλιστους και οι θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν από κατοίκους της πόλης. Επεσήμανε δε πως ο Δήμος, αν  δεν μείνει ικανοποιημένος από τη συνεργασία, μπορεί να καταγγείλει μονομερώς τη σύμβαση και να διακόψει τη συνεργασία του με την ΕΔΡΑ (σ.σ. κάτι που ισχύει βέβαια και για τον φορέα) Τελικά, και αφού δεν έγινε δεκτό το αίτημα αναβολής του κ. Κουτρούλη, μετά από εξαντλητική συζήτηση και με τροποποιήσεις που έγιναν στους όρους της προγραμματικής σύμβασης το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, ενέκρινε τη σύναψη του συμφώνου συνεργασίας. Το Κέντρο θα λειτουργήσει στο δημοτικό κτήριο της οδού Σαλαμίνος. 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ