Connect with us

Κεντρικό Θέμα

«Φρένο» στο Ψηφιακό Πελατολόγιο της ΑΑΔΕ – Σε απεργία τα συνεργεία Ι.Χ.

Published

on

Συνεργείο

Απεργιακές κινητοποιήσεις – Συνεργεία, πλυντήρια, πάρκινγκ και ενοικιάσεις οχημάτων αντιδρούν στο νέο Ψηφιακό Πελατολόγιο της ΑΑΔΕ

Με απεργίες αντιδρά ο κλάδος των συνεργείων επισκευής και συντήρησης οχημάτων στην εφαρμογή του νέου Ψηφιακού Πελατολογίου της ΑΑΔΕ.

Η απεργία ξεκινά σήμερα 1η Ιουλίου και μπορεί να φθάσει μέχρι και την Παρασκευή. Παράλληλα, οργανώθηκε συγκέντρωση στις 10:30 έξω από τα γραφεία της ΑΑΔΕ στην Πειραιώς.

Η έναρξη του μέτρου, που καθιστά υποχρεωτική την καταγραφή και αποστολή σε πραγματικό χρόνο των στοιχείων κάθε τεχνικής εργασίας σε οχήματα, έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις.

Εκατοντάδες οδηγοί έχουν μείνει με προβλήματα στο όχημά τους, σε μια περίοδο που οι θερινές αποδράσεις κορυφώνονται.

Όπως εξήγησε ο δημοσιογράφος Θοδωρής Βγενής, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης 25/6 στο ertnews:

«Το ψηφιακό πελατολόγιο θα καταγράφει αυτόματα την είσοδο και έξοδο των πελατών και θα διασταυρώνεται με το σύστημα της ΑΑΔΕ μέσω του MyData, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για τις συναλλαγές της επιχείρησης», επισήμανε.

«Ουσιαστικά, το σύστημα θα “τσεκάρει” αν υπάρχει απόδειξη για κάθε αυτοκίνητο που εισέρχεται στην επιχείρηση. Αν διαπιστωθεί απόκλιση, π.χ. αυτοκίνητο χωρίς απόδειξη ή απόδειξη χωρίς όχημα, θα ενεργοποιείται ελεγκτικός μηχανισμός», πρόσθεσε ο κ. Βγενής.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά;

Στο μέτρο υπάγονται συνεργεία, πλυντήρια, πρατήρια, χώροι στάθμευσης, εταιρείες ενοικίασης και εγκατάστασης συστημάτων σε οχήματα, ενώ εξαιρούνται επιχειρήσεις leasing και πωλήσεις καινούργιων οχημάτων, καθώς τα αυτοκίνητα που περνούν για έλεγχο πριν την παράδοση δεν απαιτείται να καταγραφούν.

Γιατί αντιδρούν;

Για «ψηφιακή ασφυξία» κάνουν λόγο οι επαγγελματίες του κλάδου, τονίζοντας ότι η πλειονότητα των μικρών και οικογενειακών συνεργείων δεν διαθέτει τις υποδομές, το προσωπικό ή την τεχνική κατάρτιση για την άμεση εφαρμογή του μέτρου.

«Ορισμένοι λένε ότι χρειάζονται μεγαλύτερη καθοδήγηση από το κράτος, τόσο σε τεχνικό όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Το να πεις σε έναν μικρό επαγγελματία “κάν’ το”, δεν σημαίνει ότι μπορεί και να το κάνει», σημείωσε.

Όπως επισημαίνουν, δεν υπήρξε καμία μεταβατική περίοδος, ούτε σχετική καθοδήγηση από τις αρμόδιες αρχές, ενώ το πλαίσιο γύρω από το ποιες εργασίες καταγράφονται θεωρείται θολό και δυνητικά επικίνδυνο, καθώς δημιουργεί νομική ανασφάλεια και φόβο για αυθαίρετες ερμηνείες και πρόστιμα.

Η νέα υποχρέωση έρχεται να προστεθεί στο ήδη σύνθετο ψηφιακό οικοσύστημα που περιλαμβάνει τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA) και το ψηφιακό δελτίο αποστολής, δημιουργώντας – όπως λένε οι επαγγελματίες – αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος όσων δεν έχουν οργανωμένα λογιστήρια και τεχνική υποστήριξη.

Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΑΑΔΕ, Όμηρος Τσάπαλος, τόνισε ότι το μέτρο στοχεύει στην αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, με τη χρήση δωρεάν λογισμικού από την ΑΑΔΕ.

Μιλώντας για την εφαρμογή του μέτρου, ανέφερε ότι οι δηλώσεις εισοδήματος για τον κλάδο της αυτοκίνησης είναι ενδεικτικές εκτεταμένης φοροδιαφυγής: «Το μέσο μηνιαίο εισόδημα που δηλώνεται είναι 665 ευρώ. Αν αφαιρέσουμε τα Σαββατοκύριακα, μιλάμε για ημερομίσθιο 28-29 ευρώ», σημείωσε.

Επιπλέον, «ένας στους δύο επαγγελματίες παρουσίασε φορολογική παράβαση σε πρόσφατους ελέγχους», γεγονός που, όπως είπε, καθιστά αναγκαία την παρέμβαση της ΑΑΔΕ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΑΑΔΕ δήλωσε ότι το ψηφιακό σύστημα έχει ήδη λειτουργήσει πιλοτικά, με θετικά αποτελέσματα: «Έχουν εγγραφεί πάνω από 4.000 επιχειρήσεις και έχουν γίνει 185.000 εγγραφές οχημάτων», ανέφερε. «Ο μέσος χρόνος εγγραφής, σύμφωνα με τα τεστ της ΑΑΔΕ, είναι μόλις 40 δευτερόλεπτα».

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις επαγγελματιών, ο κ. Τσάπαλος τόνισε: «Υπήρξε δοκιμαστική περίοδος 2-3 μηνών ώστε να εξοικειωθούν με το λογισμικό. Είναι δωρεάν και εύχρηστο».

Ο κ. Τσάπαλος υπενθύμισε ότι μέχρι το 2012 υπήρχε υποχρέωση πελατολογίου, η οποία καταργήθηκε: «Επανερχόμαστε στο μέτρο με ψηφιακό, ευέλικτο και φιλικό προς τον χρήστη τρόπο», δήλωσε.

Βλέψεις για επέκταση και σε άλλους κλάδους

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το ψηφιακό πελατολόγιο δεν θα περιοριστεί στον κλάδο της αυτοκίνησης. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσάπαλος, σε δεύτερη φάση θα εφαρμοστεί και σε άλλες δραστηριότητες με υψηλό ρίσκο φοροδιαφυγής, όπως σε δεξιώσεις μουσικές εκδηλώσεις, γάμους και βαφτίσεις.

«Εκεί όπου συνεργάζονται πολλά επαγγέλματα, όλοι θα οφείλουν να δηλώνουν τους πελάτες τους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ