Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου, 2026
14.5 C
Athens
Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου, 2026

    Το Ιράν καταδικάζει τις νέες πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Το Ιράν καταδίκασε με σκληρή γλώσσα την εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προς το Πεντάγωνο για την έναρξη δοκιμών πυρηνικών όπλων, κάνοντας λόγο για μια «ανεύθυνη» απόφαση που συνιστά «σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

    Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί τόνισε ότι «η ανακοίνωση για επανέναρξη των δοκιμών πυρηνικών όπλων είναι μια οπισθοδρομική και ανεύθυνη κίνηση, μια σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».


    «Πυρηνικά όπλα στα χέρια ενός ανεύθυνου νταή»

    Ο Ιρανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναλάβει δράση απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες:
    «Ο κόσμος πρέπει να ενωθεί για να καταστήσει υπόλογες τις ΗΠΑ για την ομαλοποίηση της διάδοσης τέτοιων ειδεχθών όπλων».

    Παράλληλα, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για υποκρισία, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ «δαιμονοποιούν το ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και απειλούν τις εγκαταστάσεις μας με επιθέσεις».

    Ο Αραγτσί έκανε λόγο για «πυρηνικά οπλισμένο νταή» που, όπως είπε, «αφού μετονόμασε το “Υπουργείο Άμυνας” σε “Υπουργείο Πολέμου”, επανεκκινεί τις πυρηνικές δοκιμές, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο».


    Αντιδράσεις για τον νέο πυρηνικό σχεδιασμό των ΗΠΑ

    Η ανακοίνωση του Ιράν εντάσσεται στο κύμα διεθνών ανησυχιών για τις προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ να επαναφέρει στο προσκήνιο το πυρηνικό οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από δεκαετίες αποχής από δοκιμές. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να προκαλέσει νέο κύκλο εξοπλιστικής αστάθειας παγκοσμίως.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ