Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τι συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ – Σε κεντρικό ρόλο ο Σ. Κασσελάκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ένα σενάριο που θα τον συμπεριλαμβάνει σε κεντρικό ρόλο, απέναντι σε κάθε πιθανή εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως και την Κεντροαριστερά εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του ενώπιον των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα του 14,9%. που δεν ικανοποίησε το κόμμα.

Μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη δημιουργία μιας ευρύτερης κεντροαριστεράς, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Αν θεωρητικώς περισσότερα σχήματα της δημοκρατικής παράταξης φτάσουν στο σημείο συναίνεσης, τότε το τελευταίο εμπόδιο δεν θα είναι η δική μου καρέκλα. και αν τεθεί προϋπόθεση για εκ νέου εκλογή προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμα τότε με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία», σημείωσε.

Κατόπιν, συμπλήρωσε: «Γιατί οι ηγεσίες πρέπει πάντα να έχουν τη σφραγίδα της βάσης. Σενάριο να αποχωρήσω για να έρθει ένας από μηχανής θεός δεν υπάρχει, η ψήφος του λαού με ανέδειξε σε αντίπαλο της ΝΔ. Σε αυτό το μεγάλο κόμμα της κεντροαριστεράς δε θα υπάρχουν αποχές από ζητήματα που ανήκουν στη σωστή πλευρά της ιστορίας όπως η ισότητα στο γάμο και η Παλαιστίνη».

Γεγονός αποτελεί πως η τοποθέτηση Κασσελάκη ξάφνιασε πολλούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μέχρι πρότινος εμφανιζόταν υπέρμαχος της αυτόνομης πορείας του κόμματός του.

Πιθανώς η συζήτηση που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα τόσο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, οδήγησαν τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αλλαγή γνώμης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε, πάντως, ότι δεν πιστεύει στις συμφωνίες κορυφής πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά στις αποφάσεις της βάσης.

«Η ΝΔ κατακρημνίστηκε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Με λίγα λόγια, προχωράμε μπροστά. Πρέπει όμως να είμαι ξεκάθαρος σε κάτι σοβαρό που τίθεται στον δημόσιο διάλογο. Μια φαντασιακή λαϊκή εντολή να ενωθούμε με άλλα δημοκρατικά κόμματα για να κερδίσουμε την κυβέρνηση. Επειδή έχω κρατήσει τον λόγο μου και αυτό σκοπεύω να συνεχίσω να κάνω. Δεν πιστεύω στις συμφωνίες κορυφής, πιστεύω βαθιά στις δυναμικές που αναπτύσσονται από τη βάση προς την κορυφή. Το να κλειστούμε σε ένα γραφείο 3-4 πολιτικοί αρχηγοί και να συμφωνήσουμε σε ένωση, είναι απλά λάθος γιατί μας βάζει στο ίδιο κάδρο με τους ήδη ηττημένους», διεμήνυσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Οι σχεδιασμοί, ωστόσο, του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν απαντώνται αναγκαστικά με τις προτεραιότητες αρκετών βουλευτών, καθώς εσωτερικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιλογή του κ. Κασσελάκη να ολοκληρώσει την ομιλία του, χωρίς να επακολουθήσει διάλογος με τους παρόντες βουλευτές.

Μάλιστα, μόλις ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δίνοντας σήμα στους βουλευτές για τη λήξη της συνεδρίασης, η Βουλευτής, Κατερίνα Νοτοπούλου φώναξε, κατά πληροφορίες, στον Διευθυντή της ΚΟ, Θάνο Μωραΐτη, «να συζητήσουμε τώρα. Διαφορετικά να ορίσετε την ημερομηνία τώρα» για νέα συνεδρίαση, ενώ αντίστοιχο αίτημα διατύπωσε ηχηρά και έτερος βουλευτής.

«Ποιος ο λόγος να μιλήσει σήμερα, χωρίς να δοθεί ο λόγος στους βουλευτές; Τι είδους αποτίμηση είναι αυτή;» διερωτήθηκε βγαίνοντας από την αίθουσα άλλος βουλευτής, ενώ αρκετοί συνάδελφοί τους θα επιθυμούσαν η συνεδρίαση να είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία και ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να τοποθετηθούν αναλυτικά για το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως είχαν προετοιμαστεί.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ