Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, 2026
12.3 C
Athens
Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, 2026

    Πολλαπλό Βιβλίο: Εγκρίθηκαν 152 σχολικά εγχειρίδια για Δημοτικό, Γυμνάσιο και Α΄ Λυκείου

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Σημαντικό βήμα για την εφαρμογή του θεσμού του Πολλαπλού Βιβλίου και των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών πραγματοποιήθηκε, καθώς 152 από τα 173 βιβλία που κατατέθηκαν σε πρώτη φάση στην πλατφόρμα του Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ εγκρίθηκαν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας.

    Τα βιβλία θα διατεθούν σε ψηφιακή μορφή στους εκπαιδευτικούς, ώστε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2026 να επιλέξουν εκείνα που θα τυπωθούν και θα διανεμηθούν στους μαθητές το σχολικό έτος 2027-28, οπότε και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το Πολλαπλό Βιβλίο σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.

    Περισσότερες επιλογές για τους εκπαιδευτικούς

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν στη διάθεσή τους από 2 έως 5 βιβλία για το ίδιο μάθημα στο 50% των μαθημάτων του Δημοτικού και του Γυμνασίου και στο 70% των μαθημάτων της Α΄ Λυκείου. Για τα μαθήματα όπου δεν κατατέθηκαν ή δεν εγκρίθηκαν προτάσεις, προβλέπεται νέα πρόσκληση συγγραφής.

    Πρώτος, δεύτερος και τρίτος γύρος

    Η υπογραφή των πρώτων 152 συμφωνητικών αφορά τον πρώτο γύρο σχολικών εγχειριδίων, δηλαδή βιβλία που ολοκλήρωσαν επιτυχώς όλα τα προβλεπόμενα στάδια αξιολόγησης. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ο δεύτερος γύρος, με 91 βιβλία για τις ίδιες τάξεις, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ο τρίτος γύρος για τα διδακτικά πακέτα της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, στον οποίο έχουν κατατεθεί 49 προτάσεις.

    Αξιολόγηση με επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια

    Όπως επισημαίνουν πηγές του ΙΕΠ, η διαδικασία αξιολόγησης περιλάμβανε αυστηρά στάδια επιστημονικής και παιδαγωγικής τεκμηρίωσης. Τα βιβλία εξετάστηκαν ως προς το περιεχόμενο, τη συμβατότητα με τα Νέα Προγράμματα Σπουδών, τη σύγχρονη διδακτική προσέγγιση και τη δυνατότητα αξιοποίησης σε ψηφιακό περιβάλλον.

    Τα νέα εγχειρίδια ενσωματώνουν εκατοντάδες ψηφιακά μαθησιακά αντικείμενα, ώστε να αξιοποιούνται από τα σύγχρονα διαδραστικά συστήματα που έχουν εγκατασταθεί στα σχολεία.

    Μέχρι τον Μάρτιο η τελική επιλογή

    Η ψηφιακή διάθεση των βιβλίων ανοίγει τον δρόμο για την επιλογή τους από τους εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας και του ΙΕΠ, έως τον Μάρτιο του 2026 οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να μελετήσουν, να συγκρίνουν και να επιλέξουν τα βιβλία που θα τυπωθούν για το σχολικό έτος 2027-28. Υπενθυμίζεται ότι στα Νηπιαγωγεία το Πολλαπλό Βιβλίο εφαρμόζεται ήδη από το σχολικό έτος 2023-24.

    «Ενίσχυση του παιδαγωγικού ρόλου»

    Πηγές του ΙΕΠ τονίζουν ότι η δυνατότητα επιλογής ενισχύει θεσμικά τον παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών, μετατοπίζοντας το βάρος από τη μία και μοναδική διδακτέα ύλη στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα. Όλα τα εγκεκριμένα βιβλία θα παραμένουν διαθέσιμα ψηφιακά, ως έγκυρο εκπαιδευτικό υλικό.

    Παράλληλα, υλοποιείται πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, με στόχο την υποστήριξη της εφαρμογής των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών και την παιδαγωγικά τεκμηριωμένη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών.

    Κομβικό σημείο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης

    Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου αποτελεί «κομβικό σημείο για τη συνολική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», καθώς συνδέει τα Νέα Προγράμματα Σπουδών με σύγχρονα και ευέλικτα εκπαιδευτικά υλικά, σε ευθυγράμμιση με ευρωπαϊκές πρακτικές.

    Το έργο υλοποιείται μέσω συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας, του ΙΕΠ και του ΙΤΥΕ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ», με τη συμμετοχή περίπου 1.400 αξιολογητών. Συνολικά, στην ανάπτυξη των βιβλίων συμμετείχαν περίπου 1.100 συγγραφείς, ενώ τα εγκεκριμένα βιβλία θα ανακοινωθούν επίσημα τις επόμενες ημέρες, μετά την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ