Connect with us

Επιχειρήσεις

Μη επικαιροποιημένα στοιχεία στις τράπεζες – Μπλοκάρισμα λογαριασμών

Published

on

Οι τράπεζες υποχρεούνται να μην πραγματοποιούν καμία συναλλαγή εάν δεν έχουν προηγουμένως επαληθεύσει την ταυτότητα του πελάτη, σύμφωνα με έγγραφο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Σύμφωνα με τα ισχύοντα τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και διεθνώς Νόμο 4557/2018 και τη σχετική Απόφαση της Επιτροπής Τραπεζών και Πιστωτικών Ιδρυμάτων 281/5/17.3.2009 της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως εκάστοτε ισχύουν, αναθεωρήθηκε και στην Ελλάδα το ειδικό ρυθμιστικό πλαίσιο αναφορικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Με το εν λόγω πλαίσιο επιδιώκεται:

  • η διασφάλιση της ακεραιότητας του τραπεζικού συστήματος, καθώς και
  • η προστασία των έννομων συμφερόντων κάθε συναλλασσομένου και η διασφάλιση των οικονομικών συναλλαγών του.

Σε εφαρμογή αυτού του ρυθμιστικού πλαισίου, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να μην πραγματοποιήσουν κάποια συναλλαγή, αν δεν έχουν προηγουμένως πιστοποιήσει και επαληθεύσει την ταυτότητα του συναλλασσομένου. Έχουν, επίσης, την υποχρέωση να ζητούν από την πελατεία τους στοιχεία, όπως νομιμοποιητικά έγγραφα (για τα νομικά πρόσωπα, τους νόμιμους εκπροσώπους και τους πραγματικούς δικαιούχους τους), έγγραφα πιστοποίησης της ταυτότητας (για τα φυσικά πρόσωπα), εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος ή/και δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δικαιολογητικά συναλλαγών, κ.λπ. και να τηρούν τα στοιχεία αυτά σε αρχείο.

Για τον λόγο αυτό, όταν η τράπεζα ζητά τα στοιχεία για μια συναλλαγή σας ή για την έναρξη ή τη συνέχιση της τραπεζικής σας σχέσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι εφαρμόζει τις επιταγές της ισχύουσας νομοθεσίας και δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ