Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα καταβληθεί στους δικαιούχους – Βήμα – βήμα η διαδικασία

Δημοσιεύθηκε

στις

Όπως καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις των «κουρεμένων ενοικίων» δηλαδή με προκαταβολές αναμένεται φέτος να καταβληθούν και τα ποσά στους δικαιούχους για το επίδομα θέρμανσης.

Πιο αναλυτικά, ένα κομμάτι του επιδόματος θα δοθεί ως προκαταβολή, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, σε αυτούς που είχαν πάρει επίδομα θέρμανσης πέρυσι. Ουσιαστικά το ποσό θα δοθεί ανεξάρτητα από το αν έχει γίνει αγορά καυσίμων, απλά οι δικαιούχοι στη συνέχεια θα πρέπει να υποβάλλουν τα σχετικά τιμολόγια για να καλύψουν το ποσό της προκαταβολής.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα λάβουν καταρχήν το σύνολο του επιδόματος που έλαβαν πέρυσι και αν τα τιμολόγια τους είναι μεγαλύτερα, θα πάρουν το υπόλοιπο μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου. Η αντιστοιχία της συνολικής επιδότησης θα είναι όπως και πέρυσι είναι 2 προς 1. Δηλαδή δύο ευρώ αγορών αντιστοιχούν περίπου σε 1 ευρώ επιδότησης.

 

Τι ισχύει για τους νέους δικαιούχους

Παράλληλα με τη διεύρυνση των κριτηρίων εκτιμάται ότι φέτος άλλα περίπου 700.000 νοικοκυριά μπορούν να ενταχθούν. Γι’ αυτούς που δεν υπάρχουν καταχωρημένα από πέρυσι στοιχεία, γίνεται η σχετική επεξεργασία ώστε να οριστικοποιηθεί το πώς θα λάβουν την ενίσχυση.

 

Τι πρέπει να κάνουν:

Να καταθέσουν αιτήσεις μέχρι 30 Νοεμβρίου, ακολούθως, να υποβάλουν τα τιμολόγια αγορών στην πλατφόρμα και να περιμένουν την εξόφληση του επιδόματος που θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Μέχρι, πάντως, τις 30 Δεκεμβρίου θα λάβουν το επίδομα και οι καινούργιοι δικαιούχοι.

Το χρονοδιάγραμμα
Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν να κατατίθενται με το άνοιγμα της πλατφόρμας έως τις 10 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Επίσης θα μπορούν να υποβάλλονται έως τις 30 Νοεμβρίου.

Αυτό είναι το πρώτο στάδιο, κατά το οποίο, θα καταχωρείται η εκδήλωση ενδιαφέροντος, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθεί η τεκμηρίωση της αίτησης, με την υποβολή των σχετικών παραστατικών και βέβαια τον ηλεκτρονικό έλεγχο των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Προσοχή απαιταίτει βέβαια, γιατί όσοι δεν υποβάλουν τιμολόγια ή δεν πληρούν τα κριτήρια, βέβαια, θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό της προκαταβολής που δεν κάλυψαν με αγορές καύσιμων.

Τι ισχύει για πολυκατοικίες 

Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας αναλαμβάνει να «παραδώσει» στην πλατφόρμα myθέρμανση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων την..εικόνα της πολυκατοικίας.

Μέσα από την υπηρεσία myθέρμανση ο κάθε δικαιούχος επιδόματος θέρμανσης μπορεί να επιλέξει αν θα υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Θέρμανσης, ή αν θα δηλώσει τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας.

Στην περίπτωση όπου στην πολυκατοικία υπάρχει κοινός καυστήρας ο διαχειριστής θα πρέπει να εισάγει στην Εφαρμογή Διαχείρισης Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τα χιλιοστά συμμετοχής κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης (χιλιοστά θέρμανσης).

Βήμα – βήμα η διαδικασία 

Οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών/ολιγοκατοικιών ή οι εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών θα πρέπει να δηλώσουν τα ακόλουθα στοιχεία:

  • τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
  • τον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
  • τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
  • τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
  • το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέξουν την σωστή αναγραφή του ΑΦΜ διαχειριστή/εκπροσώπου που αντιστοιχεί στους κωδικούς TAXISnet με τους οποίους θα δημιουργηθεί το προφίλ της πολυκατοικίας στην εφαρμογή του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης ή του Α.Φ.Μ. Πολυκατοικίας εφόσον έχει εκδοθεί τέτοιος και έχει δηλωθεί από το διαχειριστή στο σχετικό προφίλ, καθώς και την σωστή αναγραφή του κοινόχρηστου αριθμού παροχής ρεύματος της πολυκατοικίας.

Ποιοι εξαιρούνται του επιδόματος 

Αποκλείονται από την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, όσοι έχουν πάνω από δύο αυτοκίνητα στο όνομά τους ακόμη και αν τα εισοδήματα τους είναι πολύ χαμηλά. Αυτός ο αποκλεισμός ισχύει και στην περίπτωση που για το ένα αυτοκίνητο έχουν κατατεθεί πινακίδες και έχει τεθεί σε καθεστώς ακινησίας.

 

[Πηγή: protothema.gr]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ