Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν η προσχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου στη Ν.Δ. που επισημοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η μεταγραφή είχε προαγγελθεί από το καλοκαίρι από τον ίδιο τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος αντιλαμβανόταν ότι μόνον μέσα από τη Ν.Δ. μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις την επιστροφή του στα βουλευτικά έδρανα.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η αποτυχία του να εκλεγεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε το καθοριστικό σημείο καμπής και έκοψε τους “δεσμούς” με το κόμμα που του έδωσε κορυφαία χαρτοφυλάκια.
Στο παρασκήνιο πάντως λέγεται ότι η προσχώρηση του κ. Λοβέρδου στο κόμμα της Ν.Δ έχει ευρύτερες πολιτικές προεκτάσεις και ότι σηματοδοτεί την έναρξη μιας μακράς προεκλογικής περιόδου.
Η “μεταγραφή” του επιβεβαιώσει τη βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει πράξη τη στροφή προς το Κέντρο, προκειμένου να κερδίσει μια τρίτη θητεία στις εκλογές του 2027.
Η συγκεκριμένη στρατηγική έχει ως αφετηρία της την ενίσχυση της Ν.Δ. με προσωπικότητες κύρους που μπορούν να προσεγγίσουν ψηφοφόρους από το λεγόμενο μεσαίο χώρο.
Ο κ. Λοβέρδος μπορεί έως πρόσφατα να ανήκε σε ένα αντίπαλο κόμμα, αλλά με τη μεταγραφή του στέλνει το μήνυμα ότι μόνον ο πρωθυπουργός μπορεί να ξεπερνά τους τεχνητούς διαχωρισμούς του παρελθόντος.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός έχοντας να αντιμετωπίσει την απογοήτευση από την αποτυχία του στη διεκδίκηση της ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε σε ένα κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι.
Ηγετικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να έχει, οι Δημοκράτες που κατέβηκαν με τον ίδιο επικεφαλής στις ευρωεκλογές απέτυχαν παταγωδώς και κατά συνέπεια έπρεπε να κάνει κάτι για να διασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον.
Η ένταξή του στη Ν.Δ. ήταν μονόδρομος από τη στιγμή που έπρεπε να βρει έναν πολιτικό φορέα που θα του έδινε τη δυνατότητα:
-είτε να αναλάβει κυβερνητικό πόστο σε περίπτωση που οκ. Μητσοτάκη προχωρήσει σε ανασχηματισμό,
-να έχει περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγεί βουλευτής μέσω ενός κόμματος που θα είχε μεγαλύτερη δυναμική.
Υπ’ αυτή την έννοια, η συνάντηση του κ. Λοβέρδου με τον κ. Μητσοτάκη, δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, αλλά το αποτέλεσμα μιας σειράς συζητήσεων και ζυμώσεων που είχαν ξεκινήσει μήνες πριν.
Η προσχώρηση του στη Ν.Δ. δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας με πολιτικούς που δεν θεωρούνται στελέχη της παραδοσιακής Δεξιάς, αλλά που μπορούν να προσφέρουν σημαντική υποστήριξη στον κυβερνητικό σχηματισμό.
Όσον για τον κ. Λοβέρδο, η μεταγραφή του στη Ν.Δ. δεν ήταν απλά μια κίνηση επιβίωσης, αλλά και μια ευκαιρία να ξαναβρεί τη θέση του στο πολιτικό προσκήνιο, μακριά από τα αδιέξοδα του ΠΑΣΟΚ.