Connect with us

Κεντρικό Θέμα

ΒΑΣΕΙΣ ΑΕΙ: Οι πρώτες Εκτιμήσεις

Published

on

  • Γράφει ο Γιώργος Χατζητέγας, Καθηγητής Φυσικής – Φροντιστής

Κορυφώνεται η αγωνία των υποψήφιων στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς μετά τις βαθμολογίες το ενδιαφέρον εστιάζεται στις βάσεις εισαγωγής που δίνουν το «εισιτήριο» για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για ακόμη μια χρονιά το 33% των διαγωνισθέντων δεν μπαίνει σε κάποιο ΑΕΙ, λόγω του ότι δεν έπιασε τη βάση εισαγωγής, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα ΕΠΑΛ είναι 63%

Ο «ΧΤΥΠΟΣ» με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού ερευνητή Γιώργου Χατζητέγα, παρουσιάσει τις πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγές και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία και στις περιζήτητες σχολές.

Η Ανατομία των Πανελλαδικών 2025 – Οι Διακυμάνσεις των Βάσεων και το Σωστό Μηχανογραφικό 

Τα Στατιστικά

Οι φετινοί υποψήφιοι των ΓΕΛ ήταν 73.941 λιγότεροι κατά 881 σε σχέση με πέρυσι. Οι αντίστοιχοι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ ήταν 14.696 λιγότεροι και αυτοί κατά 721 διαγωνισθέντες σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα :

Το 26,78% των υποψηφίων των ΓΕΛ διαγωνίστηκαν στον Προσανατολισμό των Ανθρωπιστικών Σπουδών,

Το 18,60% των υποψηφίων των ΓΕΛ διαγωνίστηκαν στον Προσανατολισμό των Θετικών Σπουδών,

Το 17,31% των υποψηφίων των ΓΕΛ διαγωνίστηκαν στον Προσανατολισμό των Σπουδών Υγείας,

Το 37,31% των υποψηφίων των ΓΕΛ διαγωνίστηκαν στον Προσανατολισμό των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής.

Από  τα ΕΠΑΛ το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων διαγωνίστηκε στον Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας (30,81%) . Ακολούθησε ο Τομέας της Οικονομίας και Διοίκησης με ποσοστό 19,85% και ο Τομέας της Πληροφορικής με ποσοστό 13,10%.

Τα στατιστικά των Πανελλαδικών ορίζουν πια τις χαμηλότερες Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής ως ακολούθως : στο 1ο Πεδίο 8,96, στο 2ο 9,79, στο 3ο 9,57, και στο 4ο 8,43. Όσοι υποψήφιοι έχουν μέσο όρο στα τέσσερα μαθήματα μικρότερο από τα προαναφερθέντα δεν θα βρουν σχολές και τμήματα διαθέσιμα  για να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό του 2025. Και εδώ αναδεικνύεται για ακόμη μια χρονιά – 5η σερί– η επανάληψη του ίδιου σεναρίου και του ίδιου λάθους με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Το 1/3 των υποψηφίων από τα Γενικά Λύκεια απορρίπτεται και μένει εκτός Πανεπιστημίων, καθώς το μέτρο της ΕΒΕ είναι οριζόντιο, χωρίς να έχουν διορθωθεί οι χαμηλότεροι συντελεστές με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κάθε χρόνο πολλές οριακές αδικίες.

Υποψήφιοι δηλαδή που είναι λίγο πιο κάτω από το βαθμολογικό όριο του Επιστημονικού τους Πεδίου τελικά μένουν εκτός της τριτοβάθμιας και σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι παιδιά που δεν διάβασαν ή προσήλθαν αδιάφοροι στην εξέταση. Είναι υποψήφιοι που έχουν μοχθήσει και όμως το σύστημα της ΕΒΕ τους θέτει αυτομάτως εκτός τριτοβάθμιας. Την ίδια στιγμή που η Πολιτεία πανηγυρίζει για τα 12 Ιδιωτικά Πανεπιστήμια η ΕΒΕ αφήνει κενές θέσεις όχι μόνο στις περιφερειακές Σχολές τις οποίες κυριολεκτικά απογυμνώνει από φοιτητές,  αλλά προκαλεί ηχηρά κενά και στα κεντρικά Δημόσια Πανεπιστήμια. Είμαστε ατυχώς αμήχανοι θεατές μιας επαναλαμβανόμενης αδικίας.

Ειδικά για τους υποψήφιους του 2ου και του 3ου Πεδίου οι οποίοι είναι διαγωνισθέντες με ικανοποιητικές μέσες βαθμολογικές επιδόσεις για τις συνήθεις απαιτήσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι ακόμη πιο άδικος ο κανόνας της ΕΒΕ. Απαιτείται άμεση αναθεώρηση των χαμηλότερων συντελεστών της ΕΒΕ – από 0,8 σε 0,6 – ενώ παράλληλα πρέπει να γίνει σαφές ότι οι Πανελλαδικές δεν είναι ούτε προαγωγικές ούτε απολυτήριες εξετάσεις αλλά διαγωνισμός κατάταξης των υποψηφίων. Η ΕΒΕ ήρθε για να διορθώσει το φαινόμενο της εισαγωγής στα Πανεπιστήμια υποψηφίων με «λευκές κόλλες» έχει όμως καταντήσει ένα δρεπανηφόρο που απορρίπτει και διαγωνισθέντες οι οποίοι ούτε αδιάβαστοι , ούτε άσχετοι είναι.

Στο τέλος του Ιουλίου θα έχουμε την ανακοίνωση των σχολών επιτυχίας και για μία ακόμα χρονιά το 33%  των διαγωνισθέντων από τα ΓΕΛ δεν θα εισαχθούν σε κάποιο τμήμα είτε γιατί δεν άνοιξε κάποια σχολή στο Μηχανογραφικό  τους είτε γιατί ακόμα και αν άνοιξε δεν “έπιασαν” την βάση εισαγωγής. Για τα ΕΠΑΛ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 63% δηλαδή περίπου 9.000 διαγωνισθέντες θα μείνουν εκτός της τριτοβάθμιας.

Οι Επιδόσεις των Υποψηφίων και οι αναμενόμενες διακυμάνσεις των Βάσεων ανά Πεδίο

1ο Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών

Οι χαμηλότερες επιδόσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τους υποψήφιους των Ανθρωπιστικών Σπουδών σε σχέση με πέρυσι – ιδίως από το 14 και άνω – σε συνδυασμό με εκείνες στο μάθημα των Αρχαίων όπως και των Λατινικών δημιουργούν σαφέστατες πτωτικές τάσεις σε όλη την κλίμακα των τμημάτων του 1ου Πεδίου. Οι καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων οι οποίες παρατηρήθηκαν στο μάθημα της  Ιστορίας δε θα ανακόψουν την πτωτική πορεία των βάσεων.

Στα Αρχαία Ελληνικά έχουμε ωστόσο περισσότερους αριστούχους όπως και στην Ιστορία. Οι υποψήφιοι κάτω από το βαθμολογικό όριο του 10 είναι 53,51%  ενώ στα Λατινικά έχουμε λίγο  χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι.  Με αυτές τις επιδόσεις ο μέσος όρο του 1ου Πεδίου διαμορφώθηκε στο 11,22 ενώ πέρσι ήταν 11,37.  Η χαμηλότερη ΕΒΕ κατ΄ εκτίμηση θα είναι 8,96 και η μέγιστη 13,41 με μικρή πιθανότητα σφάλματος στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.

Η τελική εκτίμηση για την διακύμανση των Βάσεων του 1ου Πεδίου φαίνεται διαγραμματικά  στην επόμενη εικόνα :

2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Σπουδών

Χαμηλότερες ήταν οι επιδόσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τους υποψήφιους των Θετικών Σπουδών σε σχέση με πέρυσι – ιδίως από το 14 και πάνω – αλλά και στο μάθημα της Χημείας από το 10 και πάνω. Καλύτερες οι επιδόσεις και στο μάθημα των Μαθηματικών – από το 16 και πάνω – όπως και στο μάθημα της Φυσικής πάνω από το 10. Μικρές διακυμάνσεις προβλέπονται οι οποίες θα σχετίζονται κυρίως με τον συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων κάθε τμήματος. Χαρακτηριστικά θα παρατηρηθούν μικρές αυξήσεις των Βάσεων στα τμήματα που έχουν μεγάλο ποσοστό στα Μαθηματικά και την Φυσική και μικρή πτώση στα που επηρεάζει το ποσοστό της Χημείας.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο έχουμε όπως προαναφέραμε καλύτερες επιδόσεις στη Φυσική γεγονός που ανέβασε το μέσο όρο των επιδόσεων του μαθήματος κατά μία μονάδα ενώ στη Χημεία έχουμε χαμηλότερες επιδόσεις που «έριξαν» το μέσο όρο του μαθήματος από 12,5 πέρυσι σε 11,98 φέτος.  Στα Μαθηματικά έχουμε καλύτερες επιδόσεις με αποτέλεσμα να ανέβει ο μέσος όρος του μαθήματος από 12,17 πέρυσι σε 12,52 φέτος. Αυτές οι καλύτερες επιδόσεις διαμόρφωσαν τελικά καλύτερο γενικό μέσο όρο ήτοι 12,24 ενώ η χαμηλότερη ΕΒΕ θα είναι 9,79 και η μέγιστη 14,64.

Η τελική εκτίμηση για την διακύμανση των Βάσεων του 2ου  Πεδίου φαίνεται διαγραμματικά  στην επόμενη εικόνα :

3ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Σπουδών

Χαμηλότερες οι επιδόσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τους υποψήφιους των Σπουδών Υγείας όπως ακριβώς και στα υπόλοιπα Πεδία. Ελάχιστα καλύτερες οι επιδόσεις στο καθοριστικό για αρκετά τμήματα μάθημα της Βιολογίας αλλά μέχρι το 18. Καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στην Φυσική σε σχέση με πέρυσι οι οποίες ισοφαρίζουν τις χαμηλότερες επιδόσεις στο μάθημα της Χημείας. Η πορεία των Βάσεων προβλέπεται πτωτική στα τμήματα με τον υψηλότερο ποσοστό στην Χημεία και ηπιότερη πτώση στα άλλα τμήματα. Το καθοριστικό ωστόσο της πτώσης των Βάσεων και στα περιζήτητα τμήματα ( Ιατρικές – Οδοντιατρικές – Φαρμακευτικές ) είναι η σημαντική μείωση του αριθμού των υποψηφίων σε αυτό το Πεδίο ( -6% )  !

Για το 3ο  Επιστημονικό Πεδίο έχει σημασία να αναφέρουμε τις  καλύτερες επιδόσεις στη Φυσική – μάλιστα ο αριθμός των υποψηφίων κάτω από τη Βάση ήταν 63,01% πέρυσι και φέτος περιορίσθηκε στο 54.48% δηλαδή σχεδόν 10% λιγότερο παιδιά είναι κάτω από τη Βάση. Υπάρχει ακόμα αύξηση των αριστούχων στην Φυσική που επέφερε αύξηση του μέσου όρου του μαθήματος πάνω από μια μονάδα δηλαδή από 8,66 στο 9,73. Στη Χημεία έχουμε χαμηλότερες επιδόσεις και όπως στη Βιολογία. Ο γενικός μέσος του 3ου Πεδίου είναι φέτος 11,98  με αποτέλεσμα η χαμηλότερη ΕΒΕ να είναι 9,57 και μέγιστη το 14,38.

Η τελική εκτίμηση για την διακύμανση των Βάσεων του 3ου  Πεδίου φαίνεται διαγραμματικά  στην επόμενη εικόνα :

4ο Επιστημονικό Πεδίο των Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Χαμηλότερες οι επιδόσεις των Υποψηφίων του Πεδίου στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας σε σχέση με πέρυσι ιδίως από 12 και άνω. Ελάχιστα καλύτερες οι επιδόσεις στο μάθημα των Μαθηματικών από το 15 και άνω με τον μέσο όρο ωστόσο να μην υπερβαίνει για μία ακόμα χρονιά το 7 . Πολύ καλύτερες οι επιδόσεις των υποψηφίων στην Οικονομία σε σχέση με πέρυσι – ιδίως από 19 και άνω –  οι οποίες συμψηφίζονται με τις χαμηλότερες  στο μάθημα της Πληροφορικής από 18 και πάνω. Η πορεία των Βάσεων προβλέπεται ανοδική στα υψηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου τα οποία έχουν ως μάθημα βαρύτητας την Οικονομία ενώ αυξομειώσεις θα παρατηρηθούν στα μεσαία τμήματα.

Στο 4ο  Επιστημονικό Πεδίο έχουμε λίγο περισσότερους αριστούχους και επίσης λίγο περισσότερους υποψηφίους από το βαθμολογικό όριο του 10. Στην Πληροφορική ωστόσο έχουμε λιγότερους αριστούχους ενώ στην  Οικονομία το 30% έγραψε πάνω από 18 . Ο μέσος όρος του 4ου Πεδίου είναι φέτος 10,54 και η ελάχιστη ΕΒΕ είναι 8,43 – ενώ πέρσι ήταν 8,31 – και η μέγιστη ΕΒΕ είναι 12,65.

Η τελική εκτίμηση για την διακύμανση των Βάσεων του 4ου  Πεδίου φαίνεται διαγραμματικά  στην επόμενη εικόνα :

Επίλογος των Πανελλαδικών το Σωστό Μηχανογραφικό !

Οι  Υποψήφιοι από τις 8 έως και τις 17 Ιουλίου θα πρέπει να υποβάλλουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο αφού προετοιμασθούν κατάλληλα για μια σημαντική λήψη απόφασης – αποτύπωσης των επιλογών τους τους με φθίνουσα σειρά  επιθυμίας! Παραθέτουμε τα 3 + 1 Βήματα της σωστής συμπλήρωσης σε χρήσιμες εικόνες και για κάθε απορία έγκυρο helpdesk στο [email protected] . Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις !

Γιώργος Χατζητέγας, Καθηγητής Φυσικής – Φροντιστής

Ένα  προσχέδιο του Μηχανογραφικού: 3+1 βήματα

1ο βήμα

Εκτύπωσε τις Σχολές του Επιστημονικού Πεδίου στα μαθήματα του οποίου εξετάστηκες στις Πανελλαδικές από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, μόλις ανοίξει, και μελέτησε τις Σχολές που μπορείς να δηλώσεις. Μελέτησε τα Προγράμματα Σπουδών των Τμημάτων, δηλαδή τα διδασκόμενα Μαθήματα!

2o βήμα

Στον κατάλογο το οποίο έχεις εκτυπώσει, δίπλα στο όνομα της κάθε Σχολής ή Τμήματος, χαρακτήρισέ την με τα γράμματα Α, Β, Γ ως εξής:

Α: τις Σχολές που σε ενδιαφέρουν πολύ τα Μαθήματα

Β: τις Σχολές που σε ενδιαφέρουν λιγότερο

Γ: τις Σχολές που δεν σε ενδιαφέρουν καθόλου

Επίλεξε τις Σχολές που σ’ ενδιαφέρουν πραγματικά, ανεξάρτητα από την εκτίμησή σου για τους βαθμούς σου και περσινές βάσεις!

3ο βήμα

Συνέχισε την ιεράρχηση ακόμη με περισσότερη λεπτομέρεια. Αρίθμησε τις Σχολές με 1, 2, 3, 4, 5, …

Αρχικά αυτές της κατηγορίας Α και στη συνέχεια της Β και της Γ!

Ενδεικτικά: Α1, Α2, … Α14, Β15, … Β35, Γ36 …

Με αυτόν τον τρόπο έχεις ιεραρχήσει τις Σχολές και τα Τμήματα που σε ενδιαφέρουν με βάση την απόλυτη σειρά της προτίμησής σου!

4ο βήμα

Σημαντικές επισημάνσεις:

  • Το Μηχανογραφικό συμπληρώνεται χωρίς να κοιτάμε τις βάσεις των προηγούμενων ετών, με φθίνουσα σειρά επιθυμίας, μελετώντας προσεχτικά μόνο τα Προγράμματα Σπουδών των Σχολών και των Τμημάτων!
  • Όσοι βρίσκονται κοντά στο χαμηλότερο βαθμολογικό όριο της ΕΒΕ θα πρέπει να δηλώσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές και να μην παραλείψουν να συμπληρώσουν και το Παράλληλο Μηχανογραφικό των ΣΑΕΚ.
  • Οι καθηγητές, οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι παρέχουν χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες, όμως μόνο εσύ ο υποψήφιος φοιτητής αποφασίζεις!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ