Απεργία θα τεθεί σε ισχύ αύριο Σάββατο 28 Φεβρουαρίου σε πολλές περιοχές της χώρας για την επέτειο των τριών χρόνων από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
Αικατερίνη Στάμου
Με το σύνθημα «Δεν ξεχνάμε – Δεν συγχωρούμε – Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», οι πολίτες θα συγκεντρωθούν στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, ρίχνοντας και πάλι τα φώτα στην πολύνεκρη τραγωδία, που πλήγωσε το έθνος.
Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στο Σύνταγμα στις 12:00, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στο Άγαλμα Βενιζέλου (12:00). Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Βόλος, Ιωάννινα, Χανιά), καθώς και σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας.
Ποια ΜΜΜ θα λειτουργούν και πώς θα κινηθούν
Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο απεργούν το Σάββατο, οπότε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο σε όλο το δίκτυο.
Όσον αφορά το μετρό, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας, έως τις 09:00 το πρωί. Ύστερα όμως για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των πολιτών που θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση, στο Σύνταγμα θα λειτουργούν κανονικά. Η ΓΡΑΜΜΗ 1 (π. ΗΣΑΠ) – ΓΡΑΜΜΗ ΤΡΑΜ θα λειτουργεί επίσης από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00.
Τα Λεωφορεία θα λειτουργούν επίσης από τις 9:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ, κυρίως για τη διευκόλυνση όσων επιθυμούν να μεταβούν στη συγκέντρωση και να επιστρέψουν.
«Δεμένα» θα μείνουν και τα πλοία, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 28 Φεβρουάριου. Η ώρα έναρξης της απεργίας στα πλοία θα είναι 00.01 και η ώρα λήξης τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 28/2.
Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι απεργούν επίσης: «Συνεχίζουμε, το Σάββατο 28 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και την πληροφορική, τις ταχυμεταφορές, την φύλαξη και την καθαριότητα συμμετέχουμε καθολικά στην 24ώρη πανελλαδική απεργία που προκηρύσσει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και στις συγκεντρώσεις των σωματείων».
Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ θα συμμετέχει στα συλλαλητήρια του Σαββάτου: «Ως Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλούμε τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, να δώσουν μαζικό, μαχητικό παρών μαζί με τα σωματεία και τις ομοσπονδίες τους, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία, στο μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο, 28 Φλεβάρη 2026, στις 12:00, στο Σύνταγμα και στα αντίστοιχα που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.»
Στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις της 28ης Φεβρουαρίου συμμετέχει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καθώς και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής στην πλατεία Ηρώων στο Λαύριο στις 12.