Το πρώτο βήμα για το νέο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων στην Αττική

0


Σε καλό δρόμο βρίσκονται τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) των Δήμων της Αττικής βάσει της ενημέρωσης που έχουμε από την Περιφέρεα Αττικής. Σύμφωνα λοιπόν με την περιφερειακή αρχή η ανταπόκριση των δήμων στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ήταν άμεση.
Έτσι συγκεκριμένα, ως και την 1η Οκτωβρίου 2015, οι Δήμοι που κατέθεσαν στον ΕΔΣΝΑ το ΤΣΔΑ τους ανέρχονται σε πενήντα ένα και αντιστοιχούν στο 78% του συνόλου των Δήμων της Αττικής. Οι Δήμοι αυτοί πληθυσμιακά αντιστοιχούν περίπου στο 90% του συνολικού πληθυσμού της Αττικής, και στο 88% του συνόλου των απορριμμάτων.
Αναφορικά με το περιεχόμενο των ΤΣΔΑ, το σύνολο των Δήμων που υπέβαλαν το σχέδιο δίνουν έμφαση στην Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) με την ανάπτυξη ξεχωριστών ρευμάτων (τουλάχιστον τεσσάρων) και στην αποκεντρωμένη, με δημόσιο χαρακτήρα, διαχείριση των απορριμμάτων. Παράλληλα μεγάλος αριθμός των Δήμων επιθυμεί τη δημιουργία στην περιοχή του μικρής κλίμακας μονάδας διαλογής, σταθμού μεταφόρτωσης και μονάδας
κομποστοποίησης, προκειμένου να διαχειριστούν τα απορρίμματα τους, διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Όπως επισημαίνει η Περιφέρεια τα Τοπικά Σχέδια, αποτελούν βασικό συστατικό παράγοντα και προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή του υπό έγκριση Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής. Ο ΕΔΣΝΑ έχει συντάξει και αποστείλει προς όλους τους Δήμους της Αττικής Οδηγό Σύνταξης ΤΣΔΑ, λειτουργώντας ως αρωγός και παρέχοντας κάθε βοήθεια για την έγκαιρη εκπόνησή τους. Η ανταπόκριση των Δήμων,
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους Δήμους, δώδεκα (19%) έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται σε διαδικασία σύνταξης των ΤΣΔΑ και θα τα υποβάλλουν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή. Πρόκειται για τους δήμους:
– Δήμος Αγκιστρίου
– Δήμος Αλίμου
– Δήμος Γλυφάδας
– Δήμος Δάφνης – Υμηττού
– Δήμος Ηλιούπολης
– Δήμος Μάνδρας
– Δήμος Περάματος
– Δήμος Πόρου
– Δήμος Τροιζηνίας
– Δήμος Ύδρας
– Δήμος Φιλόθεης – Ψυχικού
– Δήμος Φυλής
Τέλος, δύο μόλις Δήμοι δεν έχουν ενημερώσει το Σύνδεσμο για τις ενέργειές τους σχετικά με τη σύνταξη ΤΣΔΑ. Πρόκειται για τους δήμους Καισαριανής και Πετρούπολης.
Αναλυτικά τα κατατεθέντα ΤΣΔΑ βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα: http://www.edsna.gr/index.php/topika-sxedia/energeies-dimon

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.