Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικά Θέματα

Τα μυστήρια του ΣΥΡΙΖΑ: Τα λάθος μηνύματα, οι μετρήσεις – φωτιά και οι πρόωρες εκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε αναζήτηση πολιτικής ταυτότητας συνεχίζει να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να αδυνατεί να συνθέσει τις διαμετρικά αντίθετες απόψεις που εκφράζονται στο εσωτερικό του.

Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι δηλωτικές του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κουμουνδούρου και δεν είναι άλλο από τον δυισμό του κόμματος.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η σύγκρουση μεταξύ αυτών που θέλουν έναν ΣΥΡΙΖΑ πιο κεντροαριστερό και αυτών που εμμένουν στην αριστερή του ταυτότητα, έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ενδεικτική της προβληματικής κατάστασης είναι η στρατηγική έναντι της Fraport, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε έρθει σε συμφωνία για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα και της προεδρικής πλειοψηφίας να στηρίξει τη συμφωνία, προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις από την «Ομπρέλα», η οποία εκφράζει την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος , ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης, είπαν «ΟΧΙ», με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό σκηνικό στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Το αποτέλεσμα ήταν ο κ. Τσίπρας να επιλέξει το δρόμο του «παρών» για να αποφευχθούν τα χειρότερα και να αφήνει σαφείς αιχμές για τη στρατηγική που ακολουθούν στελέχη του κόμματος.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά θυμίζει δύο κόμματα σε συσκευασία του ενός, με αποτέλεσμα να στέλνει λάθος μηνύματα στην κοινωνία για το τι πραγματικά πρεσβεύει.

 

Δύο σε ένα

Αυτός ο δυισμός έγινε σαφής και με το εργασιακό και με το ασφαλιστικό των νέων, καθώς κυριάρχησε μια φρασεολογία η οποία δεν συνάδει με ένα κόμμα εξουσίας.

Η κυβέρνηση κατάφερε να αποδομήσει με σχετική άνεση τις καταγγελίες για κατάργηση του οκτάωρου, αλλά και την κριτική περί τζόγου ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων εργαζόμενων.

Η διάταξη του νομοσχεδίου για την εγγύηση του δημοσίου σε περίπτωση αρνητικών αποδόσεων, ακύρωσε το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς:

  • κάθε ασφαλισμένος θα λάβει επικουρική σύνταξη υπολογισμένη στη βάση των εισφορών που κατέβαλε σε πραγματικούς όρους,
  • προαιρετικά μπορούν να ενταχθούν σε αυτό ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση, είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα.

 

Το… δέλεαρ

Λάθος μήνυμα εξέπεμψε ο ΣΥΡΙΖΑ και στους εμβολιασμούς των νέων, μετά την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταβάλει επίδομα σε όλους όσοι είναι από 18-25 ετών και έχουν κάνει έστω και μια δόση.

Η κριτική περιορίστηκε σε ευφυολογήματα του στυλ «οι νέοι δεν τσιμπάνε» και όχι σε αυτό που είπε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού που χαρακτήρισε «επικίνδυνο ιατρικά το δέλεαρ των 150 ευρώ».

Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποίησε η κ. Λινού:

  1. «Είναι λάθος να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να κάνουν πράγματα μετά την πρώτη δόση και μάλιστα σε 24 ώρες από την πρώτη δόση».
  2. «Εμένα αυτή η εξαγγελία με έκανε να ανησυχήσω ιδιαίτερα».

 

Δείτε επίσης: Έντονες ζυμώσεις: Κάτι τρέχει σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ.

 

Ιδεοληψίες

Για άλλη μια φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ασκεί στείρα αντιπολίτευση, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να παρουσιάσει ένα ελκυστικό πρόσωπο που θα σηματοδοτεί ότι είναι κόμμα εξουσίας.

Η αίσθηση που δημιουργείται τόσο για τον Αλέξη Τσίπρα όσο και για τα στελέχη της Κουμουνδούρου, είναι ότι δεν μπορούν να εκφράσουν τη μεγάλη προοδευτική παράταξη.

Τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν την αίσθηση ότι παραμένουν προσκολλημένοι στις ιδεοληψίες του παρελθόντος και στην εποχή που το κόμμα έπαιρνε ποσοστά της τάξης του 3%-5%.

Το αποτέλεσμα αυτής της αλλοπρόσαλλης τακτικής είναι να μη δίνεται η προοπτική της εξουσίας και το κόμμα να μην μπορεί να εμφανίσει πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά με τη Ν.Δ. είναι χαοτική δύο χρόνια μετά τις εθνικές εκλογές του 2019 και να βρίσκεται σύμφωνα με τη Marc, στις 16,4 μονάδες.

 

Επόμενες κινήσεις

Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να σταματήσει την εσωκομματική σύγκρουση και να μειώσει τη διαφορά έναντι της Ν.Δ. και του Κ. Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει στο δρόμο της προγραμματικής αντιπολίτευσης, κάτι που έκανε την προηγούμενη Δευτέρα, με τις θέσεις που ανέπτυξε για τα εργασιακά δικαιώματα.

Μια δεύτερη κίνηση είναι η φυγή προς τα εμπρός, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει και τα στελέχη του κόμματος και τους ψηφοφόρους που δεν μπορούν να ταυτιστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχιστεί η φουλ επίθεση στη Ν.Δ. προκειμένου να «χτίσει» ένα αντιδεξιό τείχος που θα του δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

Δύσκολος Σεπτέμβριος

Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, το αίτημα για πρόωρες εκλογές ίσως να είναι μονόδρομος για τον κ. Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν το είχε χαρακτηρίσει «ανεύθυνο».

Οι οριστικές του αποφάσεις αναμένονται μέσα στο Σεπτέμβριο, καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει και πρέπει να βρει τρόπους για να παίξει στα ίσα με τον Κ. Μητσοτάκη που για την ώρα δείχνει κυρίαρχος.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ