Πως ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές

0

Ώρα ευρωεκλογών την Κυριακή 25 Μαΐου αφού, παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως πάντα, η διαδικασία θα αρχίσει στις 07:00 και θα λήξει στις 19:00, ενώ η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Τρόπος εκλογής
Η εκλογή θα γίνει με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως ορίζεται στις διατάξεις της ισχύουσας εκλογικής νομοθεσίας.
 
Εκλογική Περιφέρεια
Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια (21 έδρες).
 
Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου
Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή των Ελλήνων – μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν οι Έλληνες πολίτες που:
–  συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους αυτού). Στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2014, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1996
– είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.
Το εκλογικό δικαίωμα έχουν επίσης και οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που: 
– διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας κατά το έτος της εκλογής (μέχρι 31 Δεκεμβρίου του έτους αυτού). Στις προσεχείς εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2014, θα ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1996.
– δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα και στο κράτος μέλος καταγωγής τους.
– έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2014.

Ποιοι στερούνται του δικαιώματος αυτού
– Όσοι διατελούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση.
– Όσοι το στερήθηκαν λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.

Πως ψηφίζουμε
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.
Η αναγνώριση των εκλογέων, γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα, που προσκομίζουν στην εφορευτική επιτροπή. Αν δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, προσκομίζουν σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζουν ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας (ταυτότητα ή διαβατήριο).
Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών.
Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν. Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Επισημαίνεται ότι, η εφορευτική επιτροπή κάθε εκλογικού τμήματος πρέπει να ενημερώνει τους εκλογείς ότι μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων (4),κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός σταυρό προτίμησης. Συνεπώς στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης.
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Υποψήφιες παρατάξεις
Ευρεία η συμμετοχή των παρατάξεων σε αυτές τις ευρωεκλογές είτε πρόκειται για παραδοσιακές δυνάμεις (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ), είτε ιστορικά κόμματα που διευρύνθηκαν (ΠΑΣΟΚ σε Ελιά), είτε για νέες υποσχόμενες συμμετοχές (Το Ποτάμι).
Πάντως, φέτος οι μεγάλοι ελληνικοί συνδυασμοί κατεβαίνουν με τη σημαία των ισχυρών ευρωπαϊκών κομμάτων: Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (συμμετέχει η ΝΔ) με επικεφαλής τον Ζαν – Κλωντ Γιούνκερ, Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές (συμμετέχει η Ελιά) με επικεφαλής τον Μάρτιν Σουλτς, Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ) με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα.

Από τον ελληνικό χώρο συμμετέχουν τα ψηφοδέλτια 28 κομμάτων ή συνεργασιών. Για την ακρίβεια ευρωψηφοδέλτια κατεβάζουν οι:

Νέα Δημοκρατία
ΣΥΡΙΖΑ
Ελιά
ΚΚΕ
Ανεξάρτητοι Έλληνες
ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία
Το Ποτάμι
Χρυσή Αυγή
ΛΑΟΣ
Οικολόγοι Πράσινοι – Πειρατές Ελλάδας
ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
ΓΕΦΥΡΕΣ – ΔΡΑΣΗ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ
Κοινωνία Αξιών 
Ένωση Κεντρώων
Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες – Πρωτοβουλία Χατζημαρκάκη
Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σοσιαλιστικό Κόμματος 
Δραχμή, Ελληνικό Δημοκρατικό Κίνημα
Σχέδιο Β’
Παναθηναϊκό Κίνημα για την Ευρώπη
Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο
Εθνικό Μέτωπο
ΟΚΔΕ
Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό
Μειονοτικό Κόμμα Θράκης
KΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ και ΦΙΛΙΑΣ (ΚΙΕΦ)

 

 

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.