Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

«ΔΕΛΤΑ» εφιάλτης: «Κλειδί» οι 50άρηδες για την αναχαίτιση των μεταλλάξεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν κυβέρνηση και επιστήμονες την εξάπλωση της μετάλλαξης «ΔΕΛΤΑ»,  που αναμένεται να κυριαρχήσει στη χώρα έως τα τέλη του μήνα.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι βρισκόμαστε πλέον στις παρυφές του 4ου κύματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό και την οικονομία σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.

Η επιστροφή στην κανονικότητα απειλείται και δεν είναι λίγοι αυτοί που υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι χωρίς νέους περιορισμούς, δεν θα μειωθεί η διασπορά του ιού.

Ο πλέον κρίσιμος παράγοντας για την αναχαίτιση της πανδημίας παραμένει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο όμως δείχνει να έχει «κολλήσει», με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία.

Οι στιγμές είναι εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς η μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ» είναι πολύ πιο μεταδοτική σε σχέση με τον κλασσικό ιό της covid-19, γεγονός που εγκυμονεί ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους.

Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων το αμέσως προσεχές διάστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ΕΣΥ, το οποίο δοκιμάστηκε στη β’ και γ’ φάση της πανδημίας.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

{1}  Έως 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο:

Επιστήμονες κύρους όπως ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, υπογραμμίζουν ότι τα κρούσματα κατά μέσο όρο τον Αύγουστο θα είναι στην καλύτερη περίπτωση στις 3.000. Εξήγησε επίσης ότι το πιθανότερο σενάριο είναι 4.000 κρούσματα, ενώ δεν απέκλεισε ο αριθμός να φτάσει και τις 6.000.

Εάν πράγματι επιβεβαιωθούν τα σενάρια γίνεται σαφές ότι η χώρα θα βρεθεί στην κόψη του ξυραφιού.

{2} 18.000 κρούσματα τον Οκτώβριο:

Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι εάν δεν χτιστεί τείχος ανοσίας για να ανακοπεί η πορεία της ινδικής μετάλλαξης, ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, θα χτυπήσει «κόκκινο». Η πρόβλεψη κάνει λόγο για 18.000 κρούσματα μέσα στον Οκτώβριο σε καθημερινή βάση και 2.700 ανθρώπους στις ΜΕΘ.

 

Η δυναμική

Τα στοιχεία είναι άκρως απογοητευτικά και δείχνουν τόσο τη δυναμική που έχει αποκτήσει η μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ», όσο και την ανάγκη λήψης μέτρων που θα φρενάρουν την επέλασή της.

Στην κυβέρνηση απορρίπτουν επί του παρόντος τα σενάρια για ένα νέο οριζόντιο lockdown, η δυναμική της μετάλλαξης όμως είναι τέτοια, που κάνει τα πάντα να παραμένουν στο τραπέζι.

 

Εμβολιασμοί

Στην παρούσα φάση, η βασική παράμετρος που δίνει ελπίδες προκειμένου να ανακοπεί η επέλαση της «ΔΕΛΤΑ», είναι οι εμβολιασμοί και το «κλειδί» φαίνεται πως το κρατά η γενιά των πενηντάρηδων.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και απηύθυνε έκκληση για τον εμβολιασμό τους.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, δείχνουν ότι τα ποσοστά των εμβολιασμένων με μία δόση στις ηλικίες από 50 έως 59 ετών, είναι πολύ χαμηλά, αφού μόλις και μετά βίας ξεπερνούν το 60%.

Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν πως το 4ο κύμα της πανδημίας για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα είναι ιδιαιτέρως σφοδρό και αυτός είναι ο λόγος που τους καλούν να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα. «Αν δεν εμβολιαστούν οι 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί, το 4ο κύμα θα είναι σφοδρό, ενώ αν εμβολιαστούν θα είναι πιο ήπιο», είπε με νόημα ο κ. Εξαδάκτυλος.

 

Δείτε επίσης: ΜΜΜ: Συζητήσεις για εκπτωτικό πακέτο σε εμβολιασμένους – Τι ισχύει για τους οδηγούς

 

Ανεμβολίαστοι

Το βάρος όπως είναι λογικό έχει πέσει στην προσπάθεια να πειστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, με το σκεπτικό ότι εάν δεν αλλάξουν στάση, η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη.

Ενδεικτικές για το μέγεθος του προβλήματος είναι οι προβλέψεις που έκανε πρόσφατα σε διαδικτυκή ημερίδα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Νίκος Σύψας.

Όπως εξήγησε, μετά το Φθινόπωρο, θα υπάρχουν οι εμβολιασμένοι που θα είναι προστατευμένοι και θα έχουν την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο και πρόσθεσε:

  • δυστυχώς θα ζήσουμε μια πολύ δύσκολη φάση, αφού όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν,
  • θα υπάρξει ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που θα καταλήξει στο νοσοκομείο και ορισμένοι φυσικά δεν θα τα καταφέρουν.

 

Και μετά τι;

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν με βάση αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση θα επιμείνει στη θέση της ότι η οικονομία δεν πρόκειται να κλείσει ξανά ή θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τη στάση της.

Επιστήμονες τονίζουν ότι η μετάλλαξη «ΔΕΛΤΑ»… καλπάζει και δεν κρύβουν ότι εάν με τόσο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων ήμασταν στο χειμώνα θα είχε επιβληθεί lockdown.

Στις συνεδριάσεις που γίνονται μεταξύ των ειδικών διάχυτη είναι η αίσθηση, σύμφωνα με πληροφορίες, για την αναγκαιότητα περιοριστικών μέτρων που θα έχουν τοπικό χαρακτήρα.

Εάν κρίνει κανείς από το ότι η μάσκα επιστρέφει γίνεται σαφές ότι όλα είναι ανοικτά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για η Ελλάδα που προσπαθεί 16 μήνες μετά την εισβολή του covid να βρει το βηματισμό της.

 

Ακόμη ένας χρόνος

Στην παρούσα φάση, ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, καθώς για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμη τόσο ο ιός όσο και οι μεταλλάξεις του θα συνεχίσουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Ο κ. Σύψας εξέφρασε την εκτίμηση ότι όλες οι πανδημίες τελειώνουν σε τρία χρόνια και σημείωσε ότι το καλοκαίρι του 2022 θα έχουμε απαλλαγεί από την covid-19.

Τι θα γίνει στη συνέχεια; Είτε θα μετατραπεί σε μια εποχική ίωση είτε θα εξαφανιστεί εντελώς, όπως εξαφανίστηκε η ισπανική γρίπη.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ