Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

  • Μπλόκο σε κύκλωμα παραποιημένων προϊόντων έκαναν οι τελωνειακοί ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πηγές της ΑΑΔΕ, στο Τελωνείο Ελευσίνας, εντοπίστηκε και δεσμεύτηκε σημαντικό φορτίο προϊόντων «μαϊμού», προερχόμενο από την Τουρκία, το οποίο ήταν έτοιμο να πλημμυρίσει την ελληνική αγορά με τέτοιου είδους εμπορεύματα. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των μηχανημάτων ελέγχου κοντέινερ, βρήκαν 2.286 τεμάχια προϊόντων «μαϊμού» (ρούχα, παπούτσια, τσάντες, πορτοφόλια, κ.λπ.) γνωστών μαρκών, καθώς και 3.362 τεμάχια απομιμητικών αυτοκόλλητων ετικετών και σημάτων επωνύμων προϊόντων.

 

  • Έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021 το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα είναι διαθέσιμο για υποβολή μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων από εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης -σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και σε συνδυασμό με τους όρους κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που είναι σε ισχύ- σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων ως οδηγοί, για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάιο. Η αποζημίωση αφορά είτε για όλο τον μήνα Μάιο είτε για το χρονικό διάστημα από 1/5/2021 έως την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους εντός Μαΐου 2021. Αν η δήλωση αφορά όλο τον μήνα Μάιο, το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών.

 

  • Εγκρίθηκε το ελληνικό καθεστώς ύψους 30 εκατ. ευρώ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κατασκευαστικού τομέα που έχουν πληγεί από την έξαρση του κορονοϊού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με το αυτό, η κρατική στήριξη θα δοθεί υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων και άμεσων επιχορηγήσεων. Το καθεστώς θα υλοποιηθεί από την «Εγγύηση Επιχειρήσεων ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ για την COVID-19», ένα νέο Ταμείο, το οποίο συστάθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σε συνεργασία με το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ). Με βάση το μέτρο θα χορηγηθούν μερικές εγγυήσεις για επιλέξιμα δάνεια κεφαλαίων κίνησης, τα οποία χορηγούνται από ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ενώ θα καταστήσει δυνατή την επιδότηση των προμηθειών δανειακής εγγύησης, υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων.

 

  • Αυξήθηκαν οι τιμές καταστημάτων και γραφείων το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα επαγγελματικά ακίνητα. Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το 2020 οι ονομαστικές τιμές των γραφείων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 1,2% σε σχέση με το 2019 για το σύνολο της Ελλάδας, έναντι αύξησης 3,9% το 2019. Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, το 2020 οι ονομαστικές τιμές γραφείων υψηλών προδιαγραφών κατέγραψαν μέση ετήσια αύξηση 2,2% στην Αθήνα, μείωση 0,3% στη Θεσσαλονίκη και αύξηση 0,2% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όσον αφορά τα καταστήματα, με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το 2020 οι ονομαστικές τιμές των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 2,1% σε σχέση με το 2019, για το σύνολο της Ελλάδας, έναντι αύξησης 7,0% το 2019. Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, ο αντίστοιχος μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών ήταν 1,6% για την Αθήνα, 5,4% για τη Θεσσαλονίκη και 2,0% για την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

  • Αλλαγές φέρνει το νέο πλαίσιο της ΕΕ στον τομέα του ΦΠΑ, σε σχέση με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-commerce), και ειδικότερα τη φορολογική επιβάρυνση των μικροδεμάτων, που εισάγονται από τρίτες χώρες, από 1η Ιουλίου 2021. Όλες οι εισαγωγές δεμάτων αξίας έως 22 ευρώ, που παραγγέλνονται ηλεκτρονικά και σήμερα απαλλάσσονται του ΦΠΑ, υπόκεινται στον φόρο αυτόν από την 1Ιουλίου. Συνεπώς, οι καταναλωτές επιβαρύνονται με τον συντελεστή ΦΠΑ, που ισχύει στη χώρα μας (24% ή 13% ή 6%), αναλόγως του είδους του αγαθού. Ακόμη, η επιβολή ΦΠΑ στα μικροδέματα σχετίζεται με τον χρόνο εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο της ηλεκτρονικής παραγγελίας ή την έναρξη αποστολής από τον πωλητή. Συνεπώς, μεμονωμένοι εισαγωγείς ή ταχυδρομικές εταιρείες, που εισάγουν από 1.7.2021 μικροδέματα στη χώρα μας, ανεξαρτήτως ποσού, οφείλουν να τηρήσουν την προβλεπόμενη τελωνειακή διαδικασία και να καταβάλουν – κατά περίπτωση, ανάλογα με το είδος του αγαθού- τον ΦΠΑ, που ισχύει.

 

  • Συνολικά 261 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν κατά την εβδομαδιαία επιχειρησιακή δραστηριότητα της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου στο σύνολο της επικράτειας. Στο πλαίσιο αυτό, βεβαιώθηκαν 46 παραβάσεις που αφορούσαν το παράνομο εμπόριο. Επεβλήθησαν πρόστιμα συνολικού ύψους 61.250 €, για παραβάσεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ), και κατασχέθηκαν 5.085 τεμάχια απομιμητικών ειδών, από τα οποία τα 4.801 πωλούνταν από ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop).
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ