Από τις 732.967 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στην Επιστρεπτέα 5 τελικά ενδεχομένως να είναι σύμφωνα με πληροφορίες λιγότεροι από 400.000 οι δικαιούχοι στο νέο αίτημα χορήγησης. Το αίτημα χορήγησης για τα 1,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και δανείων θα μπορεί να υποβληθεί από αύριο στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να αρχίσουν από την Τετάρτη οι πληρωμές, όπως προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταικούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη εικόνα από τα στοιχεία τζίρου του τελευταίου τετραμήνου του 2020 που βρίσκονται ακόμη σε φάση επεξεργασίας δείχνει πως θα είναι πάρα πολλοί αυτοί που δεν συγκεντρώνουν τα αναγκαία κριτήρια. Κάτι που συνιστά, εξηγούν αρμόδιες πηγές, και ένα σχετικά ελπιδοφόρο μήνυμα για την κίνηση της αγοράς.

Η πρώτη εικόνα δείχνει σύμφωνα με πληροφορίες πως περίπου 265.000 εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν αύξηση τζίρου, ενώ επιπλέον 100.000 έχουν μεν πτώση αλλά μικρότερη από το κριτήριο του 20% (εν συγκρίσει με το 2019). Ανάμεσα σε αυτές τις εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες 75.000 περίπου δεν εκπληρώνουν και άλλο κριτήριο που τίθεται: να υπάρχει ένας ελάχιστος τζίρος 150 ευρώ.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έναν κλάδο ο οποίος δέχεται πάρα πολύ μεγάλο πλήγμα, στην εστίαση, το 30% όσων υπέβαλαν αίτημα δε θα δικαιούται στήριξη. Και τούτο καθώς είτε είχε άνοδο τζίρου είτε πτώση χαμηλότερη του 20%. Δείγμα πως σε κάποιες περιπτώσεις λειτούργησε η υπηρεσία delivery.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε πώς η ΚΥΑ θα υπογραφεί άμεσα με στόχο η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να ανοίξει τη Δευτέρα για να δέχεται αιτήματα χορήγησης από τους ενδιαφερόμενους. Στόχος είναι, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών οι πληρωμές να αρχίσουν από την Τετάρτη 27/1.  

Σημειώνεται πως η ΑΑΔΕ πρέπει να διαχειριστεί τις επόμενες ημέρες πολλές πλατφόρμες και πληρωμές. Θα πρέπει να πληρώσει την Παρασκευή τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και να αποζημιώσει ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν δώσει πλέον στοιχεία IBAN.

Ο Υπουργός Οικονομικών ετοιμάζει και το νομοσχέδιο για την ΕΛΣΤΑΤ με τις διατάξεις για τα μέτρα στήριξης. Επιπλέον, σχεδιάζει νέο πακέτο με στοχευμένα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία με βάση τα περιθώρια που δίνει η ΕΕ σε επίπεδο κρατικών ενισχύσεων.

Ο ΥΠΟΙΚ μιλώντας στο newmoney.gr είπε επίσης πως από την 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα μείνουν εκτός μόνο όσοι δεν έχουν σημαντική μείωση τζίρου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους ή δεν έχουν ένα συγκεκριμένο ελάχιστο μηνιαίο τζίρο κατά την περίοδο αναφοράς. Στόχος του εργαλείου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι η ενίσχυση των πραγματικά πληγεισών, από τα περιοριστικά μέτρα, επιχειρήσεων. Και αυτό ήδη έχει γίνει, στους τέσσερις πρώτους κύκλους, σε 482.271 μοναδιαίους δικαιούχους. Ενώ το ποσό που θα διοχετευτεί στην αγορά από τους πέντε κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα υπερβεί τα 7 δισ. ευρώ.

Πρόσθεσε  πως τους επόμενους μήνες, «προσδοκούμε ότι οι εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο θα επιτρέψουν να μειωθούν, σταδιακά, οι περιορισμοί στη λειτουργία της οικονομίας. Αυτό, εκ των πραγμάτων, συνεπάγεται μείωση της ανάγκης για κρατική στήριξη με τη σημερινή της μορφή. Αφενός, θα στηριχθούν, με ακόμα πιο στοχευμένα μέτρα, οι κλάδοι και οι επιχειρήσεις που δέχθηκαν ισχυρότερο πλήγμα από την υγειονομική κρίση. Αφετέρου, αξιοποιώντας στον βέλτιστο βαθμό όλα τα εγχώρια και ευρωπαϊκά εργαλεία, μέσα και πόρους, θα επιτύχουμε την ταχύτερη και ισχυρότερη δυνατή ανάταξη και ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας».