Connect with us

Ελλάδα

ΜΙΔΑ: Το νέο ψηφιακό μητρώο ακινήτων αλλάζει τη φορολογική εικόνα στην Ελλάδα

Published

on

Σε φάση πλήρους καταγραφής της ακίνητης περιουσίας εισέρχεται η χώρα με την ενεργοποίηση του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) από την ΑΑΔΕ. Μέσω αυτής της νέας ψηφιακής πλατφόρμας, σχεδόν 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να ελέγξουν και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των περιουσιακών τους στοιχείων, εξασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη και ακριβή απεικόνιση της ακίνητης περιουσίας στη χώρα.

Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να περιοριστούν τα φαινόμενα απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων και αδήλωτων εισοδημάτων, μέσω διασταύρωσης δεδομένων από διάφορες πηγές του Δημοσίου, όπως το Κτηματολόγιο, ο ΔΕΔΔΗΕ και το Ε9.

Με την έναρξη της λειτουργίας του ΜΙΔΑ, κάθε ακίνητο αποκτά τον δικό του ψηφιακό φάκελο, στον οποίο θα συγκεντρώνονται πληροφορίες όπως: το είδος, η επιφάνεια, η θέση, ο όροφος, η χρήση του ακινήτου, ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ), ο αριθμός παροχής ρεύματος, τυχόν στοιχεία ασφάλισης, καθώς και επιδοτήσεις για αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν τα ήδη καταγεγραμμένα στοιχεία, να διορθώσουν ή να προσθέσουν ελλείψεις και να δηλώσουν τη χρήση κάθε ακινήτου — αν είναι ιδιοκατοικούμενο, ενοικιαζόμενο, ή αχρησιμοποίητο. Η ΑΑΔΕ υπογραμμίζει πως η πλήρης και ακριβής εικόνα κάθε ακινήτου είναι κρίσιμη για τη σωστή φορολόγηση αλλά και για τη βελτίωση των διασταυρωτικών ελέγχων.

Σε επόμενο στάδιο, στο σύστημα θα ενταχθούν και οι ενοικιαστές, οι οποίοι θα δηλώνουν την κατοικία ή τον επαγγελματικό χώρο που νοικιάζουν. Η διασταύρωση δηλώσεων μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών θα επιτρέψει τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και μη δηλωμένων ενοικίων.

Η μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη λειτουργία του ΜΙΔΑ θα επιφέρει κυρώσεις και πρόστιμα, ενώ η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να διεξάγει διασταυρωτικούς ελέγχους με βάση τα καταχωρισμένα στοιχεία.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, η λειτουργία του ΜΙΔΑ συνιστά μια “ολική αναδιοργάνωση της πληροφορίας για τα ακίνητα”, προκειμένου να καταστεί σαφές ποιος πληρώνει τι και ποιος λαμβάνει τι.

Η νέα αυτή καταγραφή εκτιμάται ότι θα αποτελέσει εργαλείο για δικαιότερη φορολόγηση, περιορίζοντας την αυθαιρεσία και ενισχύοντας τη διαφάνεια στην ακίνητη περιουσία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ