Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Αθήνα-Πάτρα σε 1 ώρα και 40 λεπτά: Το νέο τρένο με υπογειοποίηση 5,16 χλμ [Βίντεο]

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο σύγχρονος σιδηρόδρομος θα μπει στον πυκνό αστικό ιστό της πόλης υπογειοποιημένος σε μήκος 5,16 χλμ., απελευθερώνοντας έκταση 70 στρεμμάτων στην οποία και θα γίνει ανάπλαση προκειμένου να αποδοθεί ξανά στους πολίτες.

Μια λύση που θα συγκεράσει τον ρεαλισμό με ορισμένα από τα αίτημα φορέων της Πάτρας παρουσίασε κατά το 8ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που διοργανώνει η εφημερίδα Πελοπόννησος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

«Εμείς δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο… Δεν λειτουργούμε ποτέ με τη λογική ‘‘πες ωραία μεγάλα λόγια σήμερα κι άσε τον επόμενο να καθαρίσει’’… Γι΄ αυτό και το θέμα μάς απασχόλησε πολύ. Μας βασάνισε στο Υπουργείο. Αναζητήσαμε μια λύση που να μπορεί να γίνει πραγματικότητα και να λύνει τα προβλήματα της πόλης», υπογράμμισε, παραδεχόμενος ότι η αρχική πρόταση που ήταν έτοιμο να προωθήσει το Υπουργείο προέβλεπε υπογειοποίηση 2 χλμ.

«Όπως σας είπα ότι μιλώ με ειλικρίνεια στους πολίτες, έτσι εκτιμώ και τους πολίτες που μιλούν με ειλικρίνεια και σοβαρότητα προς εμένα. Άκουσα σοβαρές απόψεις, λοιπόν. Και τα βάλαμε κάτω για να δούμε τι μπορεί πραγματικά να γίνει. Πώς μπορούμε να υπογειοποιήσουμε πολύ μεγαλύτερο μέρος της γραμμής, χωρίς να πάμε σε ανεφάρμοστες προτάσεις» ανέφερε.

Δεν παρέλειψε δε να καυτηριάσει την εξαγγελία της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία περιελάμβανε υπογειοποίηση 11 χλμ., χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «φαραωνικό» έργο, μη υλοποιήσιμο, το οποίο και δεν χρειαζόταν πραγματικά η πόλη. Τόνισε επίσης ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έταζε κάτι που δεν μπορούσε να κάνει και έλεγε ότι δήθεν το προχωρά, ενώ στην πραγματικότητα δεν είχε ούτε καν μελέτες!

Αντικρούωντας τις διαχρονικές αιτιάσεις φορέων -στους οποίους πρωτοστατεί ο δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης– ότι ο σιδηρόδρομος θα «κόψει» την πόλη στα δύο, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι η νέα διπλή ηλεκτροδοτούμενη γραμμή δεν θα περάσει από κάποιο σημείο που δεν περνάει ήδη. «Πάνω στην ίδια ακριβώς χάραξη θα πατήσουμε. Στην γραμμή που λειτουργεί σήμερα κι από μονή θα γίνει διπλή. Αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος της, από υπέργειο σήμερα θα το κάνουμε υπόγειο». Και τόνισε: «Άρα κανείς να μην φοβάται ότι δήθεν ‘‘θα κοπεί στα δύο η πόλη με νέα σιδηροδρομική γραμμή’’… Το αντίθετο. Θα απελευθερώσουμε πολύ μεγάλο μέρος της πόλης από τη σημερινή γραμμή. Και θα το αποκαταστήσουμε με αναπλάσεις σε περίπου 70 στρέμματα».

Επισημαίνοντας ότι η πρόταση δεν αποτελεί «θέσφατο», αλλά «ένα έργο ακριβώς όπως το χρειάζεται η Πάτρα», εξήγησε τις 7 βασικές αρχές που πληρεί, κατά την άποψη του Υπουργείου Υποδομών η πρόταση.

Πρώτον: Είναι ρεαλιστικό και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ. Άρα, μπορεί να γίνει.

Δεύτερον: Απελευθερώνει το κέντρο της πόλης. Αποδίδει την Πάτρα ξανά στους Πατρινούς! Δεν την κόβει στα δύο.

Τρίτον: Ανοίγει την πόλη με μέτωπο προς τη θάλασσα. Όπως είχαμε εξαρχής δεσμευτεί.

Τέταρτον: Είναι περιβαλλοντικά η βέλτιστη λύση. Με ουσιαστικές παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης. Πολύ περισσότερο πράσινο. Και μηδενικούς ρύπους στην ατμόσφαιρα.

Πέμπτον: Διατηρεί σε λειτουργία τον Προαστιακό.

Έκτον: Ελαχιστοποιεί την οπτική και ηχητική όχληση.

Και έβδομον: Ενισχύει την ασφάλεια, πεζών και οδηγών».

Σύμφωνα με την παρουσίαση, η υπογειοποίηση θα ξεκινά πριν την οδό Κανελλοπούλου και η άνοδός της θα γίνει στην περιοχή της ακτής Δυμαίων. «Μιλάμε δηλαδή πρακτικά για το σύνολο του πυκνού αστικού ιστού της Πάτρας. Επιπλέον, άλλα 1,7 χιλιόμετρα περίπου είναι αθροιστικά οι ράμπες ανόδου και καθόδου. Ενώ τα επιφανειακά τμήματα, συνολικά θα αθροίζουν περίπου 3,8 χιλιόμετρα, εκτός πυκνής αστικής δόμησης» επισήμανε ο υπουργός.

Ο Προαστιακός θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, καθώς διατηρούνται και οι 8 υφιστάμενες στάσεις στο μήκος του έργου και 6 από αυτές μετατρέπονται σε υπόγειες, ενώ παράλληλα προστίθεται και μια επιπλέον στάση στο νέο Λιμάνι. Ομοίως διατηρείται και η διασύνδεση με τον Πύργο. Επίσης, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι καταργούνται όλες οι επικίνδυνες υφιστάμενες ισόπεδες διαβάσεις και αντικαθίστανται από ανισόπεδες διαβάσεις οχημάτων και δέκα πεζογέφυρες, για απόλυτη ασφάλεια.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου είναι περίπου 514 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η εκκίνηση του διαγωνισμού προσδιορίζεται στο 2ο εξάμηνο του 2021.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ