Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

POS και IRIS: Για ποιους ελεύθερους επαγγελματίες έρχονται… βαριά πρόστιμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωποι με “βαριές καμπάνες”, ύψους  10.000 ευρώ και 20.000 ευρώ θα βρεθούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών τους  με τα POS.

Συμπερασματικά, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τους παραπάνω και αυτό αφορά μεταξύ άλλων τις επιχειρήσεις:

  •  που δεν έλαβαν από τους προμηθευτές τα τερματικά POS λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης/
  • που έχουν παλαιά συστήματα ταμειακών ή/και POS, τα οποία είναι ασύμβατα μεταξύ τους και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης/
  • και τις εποχικές.

Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS έως τις 31 Μαΐου. Ενώ εάν υπάρχει προγραμματισμένο ραντεβού για να γίνει η διασύνδεση  αυτή εντός Ιουνίου 2024, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι  το τέλος του συγκεκριμένου μήνα.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών πατάει το  «γκάζι» για την επέκταση του IRIS στο σύνολο των επιχειρήσεων.  Αξιοσημείωτο είναι δε πως 200.000 επιχειρήσεις και  οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ήδη συνδεθεί και χρησιμοποιούν το σύστημα άμεσων πληρωμών. Αναλυτικά:

  • Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 θα πρέπει να εγγραφούν στο IRIS οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025 θα πρέπει να γίνει η εγγραφή των εμπορικών επιχειρήσεων στο IRIS. Η διορία αυτή αφορά αυτές που είχαν τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα.

Πάντως δεν αναμένεται να υπάρξει ανοχή για όσους παραβούν τις ημερομηνίες σύνδεσης με το IRIS. Επομένως, οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ, το οποίο και θα καταλογίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ