Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

27 χρόνια από την κρίση στα Ίμια – «Υπενθύμιση για τους αγώνες του αύριο»

Δημοσιεύθηκε

στις

Γιάννης Οικονόμου: “Ζωντανή η μνήμη τους, υπενθύμιση για τους αγώνες του αύριο”

“Υπενθύμιση για τους αγώνες του αύριο” χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τη θυσία των τριών αξιωματικών στα Ίμια πριν από 27 χρόνια.

Σε ανάρτηση του στο twitter ο κ.Οικονόμου σημείωσε: “Εἷς οἰωνός ἄριστος, ἀμύνεσθαι περί πάτρης. 27 χρόνια μετά, η μνήμη των πεσόντων αξιωματικών μας στα Ίμια παραμένει ζωντανή, ενώ αποτελεί υπενθύμιση για τους αγώνες του αύριο. Δεν ξεχνάμε! Αθάνατοι!”

 

Μηνύματα Νίκου Δένδια, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Ανδρέα Κατσανιώτη

«27 χρόνια από την κρίση στα Ίμια, τιμάμε τη μνήμη των πεσόντων σε ώρα καθήκοντος Αντιπλοιάρχων Χριστόδουλου Καραθανάση, Παναγιώτη Βλαχάκου και του Σημαιοφόρου Έκτορα Γιαλοψού», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.  «Με επαγρύπνηση και με υπευθυνότητα προασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα», προσθέτει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε ανάρτησή του στο twitter σημειώνει τα εξής: «27 χρόνια από τη νύχτα των Ιμίων. Δεν λησμονούμε ποτέ και πάντα θα τιμούμε τους Ήρωες Αξιωματικούς του Πολεμικού μας Ναυτικού που έπεσαν για την Πατρίδα. Αντιπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, Αντιπλοίαρχος, Παναγιώτης Βλαχάκος, Σημαιοφόρος Έκτορας Γιαλοψός Αθάνατοι!».

«Ίμια 31/01/1996: Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος, Έκτορας Γιαλοψός. Αθανατοι!», αναφέρει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης σε ανάρτησή του στο twitter.

 

Χρ. Αθανασίου: Μας έδειξαν πώς είναι να νοιώθεις ελεύθερος – Θ. Πλεύρης: Το Αιγαίο και η γη μας είναι ποτισμένη με το αίμα ηρώων

«Οι τρεις σύγχρονοι “Παπανικολήδες”, ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Έκτορας Γιαλοψός και ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, θυσιάστηκαν γιατί έμειναν πιστοί στον όρκο τους και από το πρόσταγμα της εσωτερικής τους ελευθερίας να υπερασπιστούν την εθνική ελευθερία με συμβολισμό τη συνέχιση της κυματίζουσας σημαίας μας στο Αιγαίο». Αυτό τόνισε ο προεδρεύων β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, κατά την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας στη μνήμη των πεσόντων Ελλήνων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια την 31η Ιανουαρίου 1996.

Ο κ. Αθανασίου, εκ μέρους του Σώματος, ανάφερε πως «πριν από 27 χρόνια, σαν χθες βράδυ 30 Ιανουαρίου, τρεις σύγχρονοι “Παπανικολήδες” έδειξαν στον κόσμο όλο πώς είναι να νοιώθεις ελεύθερος και πώς υπερασπίζεσαι την ελευθερία σου».

«Ίμια 31 Ιανουαρίου 1996. Οι τρεις “Παπανικολήδες”, ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Έκτορας Γιαλοψός και ο Χριστόδουλος Καραθανάσης, αξιωματικοί του Πολεμικού μας Ναυτικού, κλήθηκαν από πρόσταγμα της εσωτερικής τους ελευθερίας να υπερασπιστούν την εθνική ελευθερία με συμβολισμό τη συνέχιση της κυματίζουσας σημαίας μας στο Αιγαίο, θυσιάζοντας τη ζωή τους. Ναι, θυσιάστηκαν γιατί έμειναν πιστοί στον όρκο που οι πρόγονοί μας στις Θερμοπύλες, στο 1821, στο 1922, στο 1940, τους υπαγόρευσαν. Γιατί γνώριζαν βαθειά μέσα τους ότι οι Έλληνες μπορεί, κατά καιρούς, να υποδουλωθήκαμε από υπέρτερες υλικές δυνάμεις, αλλά ποτέ, ανά τους αιώνες, δεν νοιώσαμε ανελεύθεροι», επεσήμανε.

Ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, απευθυνόμενους στους βουλευτές και την προκλητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία, σημείωσε: «Περνάμε μια δύσκολη περίοδο, λόγω των προκλήσεων της γείτονος χώρας, μιας χώρας που συνεχώς παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας». «Εμείς δεν επιθυμούμε τις εντάσεις και τις προκλήσεις, τις αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα και αποφασιστικά. Γνωρίζει, δε, η γειτονική χώρα ότι υπερέχουμε σε αυτοπεποίθηση, σε ψυχικές δυνάμεις. Είμαστε δύναμη ειρήνης, αλλά όμως έχουμε και εκατομμύρια Γιαλοψούς, Βλαχάκους και Καραθανάσηδες, έτοιμους να θυσιαστούν για την πατρίδα», πρόσθεσε.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, υπογράμμισε ότι «πραγματικά, αυτή η επέτειος συμπίπτει με ένα επιπλέον συμβάν, το οποίο δημιουργεί ένα εθνικό πένθος και είναι η πτώση του Φάντομ χθες», συμπληρώνοντας πως «το Αιγαίο και η γη μας είναι ποτισμένη με το αίμα ηρώων και όσο θα υπάρχουν αυτοί οι ήρωες στον ακήρυχτο πόλεμο και στις προκλήσεις, δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν που απειλεί ότι θα έρθει είτε μέρα είτε νύχτα. Είς οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης».

Η Ολομέλεια τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων στα Ίμια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ