Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Υποβρύχιο ρομπότ καθάρισε τον βυθό της Αλοννήσου

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία πολύ σημαντική περιβαλλοντική δράση έλαβε χώρα στην Αλόννησο πριν από μερικές ημέρες, μία ξεχωριστή διαδικασία που στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σχετικό με το μεγάλο πρόβλημα της μόλυνσης των εγχώριων υδάτων.

Πρόκειται για μία συνεργασία της Aegean Rebreath με τον Δήμο Αλοννήσου, το πλαίσιο του Δικτύου Μπλε Δήμων, μία προσπάθεια στην οποία το νησί συμμετέχει ως το μοναδικό μέλος των Βόρειων Σποράδων. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης μίλησε σχετικά με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία λέγοντας, «Στην Αλόννησο, το “μπλε” έχει “πράσινη” απόχρωση. Αξιοποιούμε τις συνεργασίες μας σε έγκυρες ενώσεις φορέων όπως το Δίκτυο Μπλε Δήμων, ώστε να κάνουμε πράξη και να εξελίξουμε την επιτυχημένη «πράσινη» στρατηγική που έχουμε ξεκινήσει ως δημοτική αρχή τα τελευταία χρόνια και που έχει οδηγήσει το νησί μας σε εθνικές, αλλά και διεθνείς πρωτοπορίες».

Ο απολογισμός σοκάρει

Στη μάχη του καθαρισμού των υδάτων μπήκε και ένα υποβρύχιο ρομπότ, που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στον συνολικό απολογισμό των λυμάτων (μικρών και μεγάλων) που ανελκύσθηκαν από τη θάλασσα των Σποράδων. Πρόκειται συνολικά για 900 κιλά δίχτυα, 2 σακιά πετονιές, 400 πλαστικά μπουκάλια, 95 γυάλινα μπουκάλια, 26 λάστιχα αυτοκινήτων, 4 σακιά πλαστικά θραύσματα, 110 σωλήνες πλαστικοί, 78 μουσαμάδες, 3,5 τσουβάλια σχοινιά, 854 καπάκια μπουκαλιών, 2 ομπρέλες θαλάσσης, 2 ξαπλώστρες, 1 καρέκλα και 1 σκάλα σκάφους όπως και πλήθος άλλων απορριμμάτων. Αριθμοί που σοκάρουν και προβληματίζουν την ίδια στιγμή.

Η δράση για τον καθαρισμό του βυθού της Αλοννήσου πραγματοποιήθηκε συντονισμένα σε ολόκληρο το νησί με διαφορετικές επιχειρήσεις σε τέσσερα διαφορικά σημεία και καθαρισμό στα λιμάνια Βότση και Γέρακα. Παράλληλα έγινε καθαρισμός των ακτών, όπως και αναλκύσεις εγκαταλελειμμένων διχτυών από υφάλους με τη καινοτόμο χρήση υποβρύχιου ρομπότ και ερευνητικές δραστηριότητες για μετρήσεις μικροπλαστικών. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν πενήντα εθελοντές, ενώ σημαντική ήταν η υποστήριξη της MOM – THALASSA με την παροχή σκάφους που συνέβαλε στην ανέλκυση διχτυών, του καταδυτικού κέντρου Triton Dive Center, καθώς και της εταιρείας I Machines με την παροχή του υποβρύχιου ρομπότ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ