Ειδήσεις
Περσείδες 2025: Πρεμιέρα για τα καλοκαιρινά πεφταστέρια – Πότε η κόρυφωσή τους
Η πανσέληνος του φετινού Ιουλίου δίνει σκυτάλη στις Περσείδες, τα καλοκαιρινά πεφταστέρια που χαρίζουν εντυπωσιακό θέαμα στους λάτρεις του ουρανού και τις ρομαντικές ψυχές.
Παραδοσιακά η βροχή μετεωριτών των Περσείδων λαμβάνει χώρα στα μέσα Ιουλίου όμως η κορύφωση του φαινομένου είναι τα μέσα Αυγούστου με το θέαμα να ολοκληρώνεται λίγο πριν το τέλος του όγδοου μήνα του χρόνου.
Πότε θα απολαύσουμε τις Περσείδες 2025 στον νυχτερινό ουρανό
Με αφετηρία την 17η Ιουλίου και για έναν ολόκληρο μήνα κάθε βράδυ οι Περσείδες, θα μας χαρίζουν ένα θεαματικό έναστρο σκηνικό δίνοντας μια ξεχωριστή αίγλη στον καλοκαιρινό ουρανό. Το φαινόμενο θα διαρκέσειέως και τις 24 Αυγούστου με κορύφωση το τριήμερο 11 έως 13 Αυγούστου, οπότε και αναμένεται η μεγαλύτερη συχνότητα μετεώρων – μέχρι και 100 πεφταστέρια την ώρα.
Πρώτη εμφάνιση: Περίπου στις 21:00 UTC Ανατολή της ακτινοβολούσας περιοχής: ~22:30 UTC (στον αστερισμό του Περσέα)
Καλύτερη ώρα παρατήρησης: Από τα μεσάνυχτα της 17ης Ιουλίους έως τις 4:00 π.μ. UTC στις 18 Ιουλίου
Οι Περσείδες δημιουργούνται από τα υπολείμματα του κομήτη Swift-Tuttle, καθώς η Γη περνά μέσα από την τροχιά του.Ο κομήτης αυτός είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα και χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Το τελευταίο κοντινό πέρασμά του από τη Γη ήταν το 1992 και το επόμενο αναμένεται το 2126.
Καθώς αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια καίγονται στην ατμόσφαιρα, δημιουργούν φωτεινές γραμμές – ένα μαγευτικό ουράνιο σόου που μαγεύει τους παρατηρητές του ουρανού. Η στιγμή που τα πεφτάστερια σχίζουν τον ουρανό αφήνοντας πίσω τους φωτεινές, θεαματικές ουρές καθηλώνει.
Για την καλύτερη παρατήρηση, συστήνεται να βρείτε ένα σκοτεινό σημείο, μακριά από τα φώτα της πόλης. Δεν απαιτείται τηλεσκόπιο ή ειδικός εξοπλισμός – μόνο καθαρός ουρανός, υπομονή και η διάθεση να σηκώσετε το βλέμμα ψηλά.
Γιατί λέγονται «Περσείδες»;
Η ονομασία που λαμβάνουν οι βροχές διαττόντων προκύπτει από το σημείο του ουρανού από το οποίο φαίνεται να προέρχονται (π.χ. Διδυμίδες από τον αστερισμό των Διδύμων, Λυρίδες από τον αστερισμό της Λύρας, Ωριωνίδες από τον Ωρίωνα κλπ). Στην περίπτωση των Περσείδων, το ακτινοβόλο σημείο εντοπίζεται στον αστερισμό του Περσέα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα μετέωρα φαίνεται να προέρχονται κυρίως από την συγκεκριμένη περιοχή του ουρανού, όμως μπορούν να παρατηρηθούν και προς άλλες κατευθύνσεις.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις4 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα11 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα11 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας10 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός7 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων7 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν