Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Νέο χαράτσι έως 37% στους ελεύθερους επαγγελματίες – Οι αλλαγές στη φορολογία

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση θα προκύψει για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξαιτίας της αύξησης του κατώτατου μισθού, κι αυτό γιατί αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, όπως προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη.

Η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από τα 780 στα 830 ευρώ μεικτά θα επιφέρει αυξήσεις της φορολογικής επιβάρυνσης των αυτοαπασχολουμένων το 2025 έως και 37%, σε σχέση με τον τεκμαρτό φόρο εισοδήματος που θα καταβάλουν φέτος. Η αυτόματη αύξηση των τεκμαρτών καθαρών κερδών αφορά όλα τα ελάχιστα ποσά τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις που λειτουργούν πάνω από 3 έτη.

Τι αλλάζει

Ειδικότερα, το ύψος του ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο που έχει συμπληρώσει 6 έτη άσκησης του επαγγέλματός του και δεν έχει κανέναν υπάλληλο εργαζόμενο στην επιχείρησή του είναι ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα ετήσιο μεικτό κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, υπολογιζόμενο σε 14μηνη βάση. Συγκεκριμένα, για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023 το ύψος του ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος της παραπάνω περίπτωσης ανέρχεται στα 10.920 ευρώ (780 ευρώ επί 14). Όμως για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024, τα οποία θα φορολογηθούν το 2025, το ύψος του ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος θα αυξηθεί στα 11.620 ευρώ (830 ευρώ επί 14).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει από τον ετήσιο κατώτατο μισθό αποτελεί τη βάση υπολογισμού των ελάχιστων τεκμαρτών φορολογητέων εισοδημάτων, το οποίο υπολογίζεται ανάλογα με τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης.

Οι νέοι επαγγελματίες

Οι νέοι επαγγελματίες με ατομικές επιχειρήσεις που ασκούν το επάγγελμα για λιγότερα από 4 έτη απαλλάσσονται από το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων. Στο τέταρτο έτος λειτουργίας ισχύει ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος μειωμένο κατά 67%, σε σύγκριση με το ποσό του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος που αντιστοιχεί σε ατομική επιχείρηση με 6 έτη λειτουργίας χωρίς εργαζόμενο, και διαμορφώνεται ως εξής:

Για κάθε ατομική επιχείρηση που συμπλήρωσε 4 έτη λειτουργίας μέσα στο 2023 θα ληφθεί υπόψη το ποσό των 10.920 ευρώ, μειωμένο κατά 67%, δηλαδή θα ληφθεί υπόψη ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα ύψους 3.640 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, για κάθε ατομική επιχείρηση που συμπλήρωσε ή θα συμπληρώσει 4 έτη λειτουργίας μέσα στο 2024 θα ληφθεί υπόψη το ποσό των 11.620 ευρώ, μειωμένο κατά 67%, δηλαδή θα ληφθεί υπόψη ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα ύψους 3.873 ευρώ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ