Ειδήσεις
Ασφαλιστική ικανότητα για μη μισθωτούς – Ποιοι μένουν εκτός περίθαλψης από 1η Μαρτίου
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, θεωρείται δεδομένη η “επιστροφή στην κανονικότητα”, δηλαδή η απρόσκοπτη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από μη μισθωτούς, μετά από δύο ετήσιες παρατάσεις, στο πλαίσιο της δίκαιης κατανομής των ασφαλιστικών βαρών.
Ωστόσο ειδική μέριμνα θα υπάρξει ώστε να μην χάσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη τα παιδιά των οφειλετών και δικαιούχοι με αναπηρία, ώστε να συνεχιστεί η υγειονομική κάλυψη. Οι οφειλέτες, οι οποίοι δεν θα προχωρήσουν σε εξόφληση ή ρύθμιση των οφειλών (σε 24 δόσεις), θα είναι υποχρεωμένοι να απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Όπως εκτιμάται, το 40% των μη μισθωτών ασφαλισμένων, δηλαδή περίπου 500.000, δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.
Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, εκφράζουν την πεποίθηση ότι το σενάριο της παροχής «περιόδου χάριτος» ενός μηνός παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων, με μοναδικό όμως στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες να διευθετήσουν το χρέος τους προς τον ΕΦΚΑ
Παροχές υγείας θα έχουν οι μη μισθωτοί που έχουν αποπληρώσει μέχρι τέλη Ιανουαρίου το σύνολο των εισφορών για υγεία και για σύνταξη ή έχουν μπει σε πάγια ρύθμιση μέχρι 24 δόσεις, με την υποχρέωση της εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων εξόφλησης.
Στην πάγια ρύθμιση υπάγονται κατόπιν υποβολής αίτησης του οφειλέτη οι οφειλές οι οποίες καταβάλλονται:
α) σε 2 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ή
β) σε 2 έως 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται μετά από ουσιαστικό έλεγχο.
Επισημαίνεται ότι το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της εν λόγω ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.
Το ποσό της κύριας οφειλής που υπάγεται στην παρούσα ρύθμιση επιβαρύνεται από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, προσαυξημένο κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες, ετησίως υπολογισμένο.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Αλίμου1 μήνα ago
Άλιμος: Τα δύο σημεία που θα τοποθετηθούν κάμερες της τροχαίας
-
Βριλησσίων5 έτη ago
Δήμος Βριλησσίων: Άγνωστοι βανδάλισαν το Θέατρο Νταμάρι-Αλίκη Βουγιουκλάκη
-
Κεντρικό Θέμα3 εβδομάδες ago
Διορισμοί εκπαιδευτικών 2025: Πότε και πώς ανακοινώνονται τα ονόματα
-
Ειδήσεις6 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
ΟΠΣΥΔ: Άνοιξε η πλατφόρμα για δηλώσεις περιοχών από αναπληρωτές, ΕΕΠ και ΕΒΠ – Αναλυτικές οδηγίες
-
Κεντρικό Θέμα2 εβδομάδες ago
ΕΕΤΑΑ: Σήμερα τα αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς
-
Κεντρικό Θέμα5 ημέρες ago
ΕΣΠΑ: Σήμερα τα αποτελέσματα ΕΕΤΑΑ για παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ – Η διαδικασία εγγραφής