Ελάτε στην παρέα μας

Διασκέδαση

Η ταινία της βραδιάς – Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης του Μάρτιν Σκορτσέζε στον Σκάι

Δημοσιεύθηκε

στις

Μάλλον είναι μια από τις ταινίες που έχεις δει ξανά και ξανά. Η σημασία της, όμως, δεν πνίγεται στο πέρασμα του χρόνου. Το πανάκριβο (καλλιτεχνικά και λογιστικά) all star καστ Λεονάρντο Ντι ΚάπριοΝτάνιελ Ντέι Λιούις, Κάμερον Ντίαζ, Λίαμ Νίσον ανταποκρίνεται πλήρως στο σκηνοθετικό όραμα του Μάρτιν Σκορτσέζε. Οι Συμμορίες Της Νέας Υόρκης προβάλλονται απόψε στον Σκάι στις 23:00.

•Με προϋπολογισμό 100.000.000 δολάρια, η ταινία -παραγωγής 2002- που προτάθηκε για δέκα Όσκαρ, είχε συνολικές εισπράξεις στην Αμερική 77,8 εκατομμύρια δολάρια ενώ παγκοσμίως απέφερε 193,7 εκατομμύρια δολάρια.

1846. Η Νέα Υόρκη είναι μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, η πύλη εισόδου για τα κύματα των Ευρωπαίων μεταναστών που κατακλύζουν την αμερικανική ήπειρο. Σε μια συνοικία της μια σύγκρουση συμμοριών έχει μια αιματηρή κατάληξη. Δεκαέξι χρόνια μετά, ένας νέος ο Άμστερνταμ Βάλον (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) καταφθάνει στο Μανχάταν: είναι αποφασισμένος να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του. Υπεύθυνος γι’ αυτόν υπήρξε ένας τοπικός αρχηγός συμμορίας, ο διαβόητος Μπιλ ο Χασάπης (Ντάνιελ Ντέι Λιούις). Είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης μιας ομάδας που μάχεται τους μετανάστες, ελέγχει όλες τις παράνομες δραστηριότητες της περιοχής.

• Στην ταινία ο Μάρτιν Σκορσέζε, επισκέπτεται μια ταραχώδη περίοδο της αμερικανικής ιστορίας: τότε που η άφιξη των μεταναστών Ιρλανδών και καθολικών στο θρήσκευμα, αντιμετωπιζόταν με απροκάλυπτη εχθρότητα από τους “γηγενείς” λευκούς Αμερικανούς. Η αντίθεση ανάμεσα στον νεαρό ήρωα που αναζητά εκδίκηση και τον διαβολικά κακό αρχηγό της συμμορίας βρίσκεται στο κέντρο της δραματικής πλοκής.

Η ακριβής λεπτομερειακή αναπαράσταση μιας εποχής, το χιούμορ αλλά και οι αιματηρές σκηνές βίας, η ενέργεια και το πάθος που χαρακτηρίζουν το σκηνοθετικό ύφος και μια κρυφή αίσθηση αποστασιοποίησης καθορίζουν την τελική εικόνα.

Η ταινία γυρίστηκε στα στούντιο της ιταλικής Cinecitta και το μοντάζ της υπήρξε πραγματικά μαραθώνιο: από τον Μάιο του 2001 ο σκηνοθέτης προσπαθούσε να τιθασεύσει το υλικό του. Eπρόκειτο να κάνει την πρεμιέρα της το τέλος του 2001, όμως η 11η Σεπτεμβρίου και ο κίνδυνος να προκαλέσει ανεπιθύμητους συσχετισμούς με την εν λόγω τραγωδία ήταν η αιτία της αναβολής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ