Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Ο Δήμος Χαλανδρίου για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Δήμος Χαλανδρίου τιμά τους Έλληνες του Πόντου και στηρίζει την προσπάθεια των ποντιακών σωματείων σε όλο τον κόσμο για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν: “Τιμούμε τους Έλληνες του Πόντου που πλήρωσαν με ανείπωτα βασανιστήρια, με αγχόνες, με καταναγκαστική, μέχρι φυσικής εξόντωσης, εργασία στα αμελέ ταμπουρού, με τη ζωή τους και με προσφυγιά την επιχείρηση εθνοκάθαρσης των Νεότουρκων του Κεμάλ, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Τιμούμε τους Έλληνες του Πόντου που έφτασαν στην Ελλάδα, περίπου 190.000, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και κατάφεραν όχι μόνο να ριζώσουν στη νέα πατρίδα, αλλά και να συμβάλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας, με τη δημιουργικότητα, τα ήθη, τα έθιμα, τον πολιτισμό και τη συμμετοχή τους σε κάθε απελευθερωτικό και κοινωνικό αγώνα, παρότι η «μητέρα» πατρίδα δεν τους επιφύλαξε πάντοτε την καλύτερη υποδοχή”.

Η Δημοτική Αρχή προσθέτει πως “πάνω από 100.000 κρατήθηκαν φυλακισμένοι στη Μακρόνησο, στο νησάκι Αγ. Γεώργιος στη Σαλαμίνα και στο Καραμπουρνάκι της Καλαμαριάς, ενώ πάνω από 20.000 υπολογίζονται οι νεκροί σε αυτά τα λοιμοκαθαρτήρια.

Έστω και μετά από οκτώ δεκαετίες πάντως, το ελληνικό κράτος ψήφισε στις 24 Φεβρουαρίου του 1994, την 19 Μαΐου ως ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου”.

“Να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων στα βήματα της αναγνώρισης εκείνης των Αρμενίων”

Τέλος, επιζητούν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών ανά τον κόσμο καθώς και τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, ενώ σημειώνουν για την εθνοκάθαρση που λαμβάνει χώρα στην Παλαιστίνη, αναφέροντας πως αυτές οι πολιτικές πρέπει να καταδικαστούν: “Στην 105η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, ενώνουμε τη φωνή μας υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και υπέρ της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στα βήματα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σήμερα, που μια ακόμη επιχείρηση ενθοκάθαρσης, αυτή των Παλαιστινίων, συντελείται στη γειτονιά μας, οφείλουμε να καταδικάσουμε οριστικά και αμετάκλητα τις πολιτικές εθνοκάθαρσης, που φαίνεται ότι αναβιώνουν, πάνω στα αποκαΐδια των ναζιστικών ιδεών”.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ